Кубрат можеше да се превърне във величие, ако бе дошъл при мен 3 години по-рано. Мнението е на легендарния боксов треньор Ули Вегнер, който даде специално интервю за bTV само 3 дни преди галавечерта в Коста Меса (Калифорния, САЩ).

Тя ще бъде излъчена на 15 декември (петък) от 5:00 ч. пряко по bTV и на btvsport.bg. Основни мачове в нея са битките на братя Пулеви. Кобрата се изправя срещу поляка Анджей Вавжик, докато Тервел ще мери сили с представителя на домакините Дионардо Майнър.

"Радвам се, че Кубрат излиза отново на ринга в Щатите. Би трябвало да излезе победител от този мач. Полякът, който му е съперник, не е лош боксьор, притежава добра основна техника. Мисля, че Кубрат ще бъде победител, защото е интелигентен боксьор. За мен винаги е било удоволствие да работя с Кобрата. Ако беше дошъл при мен 3 години по-рано, той щеше да се превърне във величие. Късметът той трябва да си го изработи сам, но за мен е фаворит.", коментира Вегнер.

Кубрат тренира под ръководството на Вегнер от януари 2015 г. и постигна цели 8 поредни победи: срещу Джордж Ариас (Бразилия) на 17 октомври 2015 г., Морис Харис (САЩ) на 5 декември 2015 г., Дерек Чисора (Великобритания) на 7 май 2016 г., Самюъл Питър (Нигерия) на 3 декември 2016 г., Кевин Джонсън (САЩ) на 28 април 2017 г., Хюи Фюри (Великобритания) на 27 октомври 2018 г., Богдан Дину (Румъния) на 23 март и Райдъл Букър (САЩ) на 9 ноември 2019 г.

Последва загубата от Антъни Джошуа в битката за световните титли в тежката категория. Двубой, на който Вегнер не присъства, защото по същото време се бореше за живота си в реанимация в болница в Германия, след като се зарази с Ковид по време на заключителния лагер с Кубрат в България.

В последните години обаче здравословните проблеми пречат на 81-годишния Вегнер да бъде до Кобрата.

Германският специалист имаше счупване на бедрена кост и премина през 7 операции, а при последната от крака му беше изваден 34-сантиметров пирон.

"Кубрат се е ползвал винаги от прекрасните си рефлекси, още от времето, когато е бил аматьор. Мисля, че винаги трябва да му се повтаря да се боксира по-затворено. Независимо от възрастта и опита, трябва да можеш да се усъвършенстваш.", каза Вегнер, който ще подкрепя Кубрат от дома си в Тегел.

"Винаги давам за пример един скиор, който на 30-годишна възраст смени своя стил на каране по треньорски съвет."

"Защитата е основата на това битката на ринга да бъде успешна. Кубрат трябва да работи над това защитата му да е по-стабилна. Качествата той си ги има, трябва му обаче системна подготовка. Ако е добре подготвен, може да победи всеки. Има невероятни качества като боксьор и е много умно момче.", завърши легендата.