Да възроди волейбола в града си поставя за цел Средно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Белица (област Благоевград), съобщават от Българската федерация по волейбол (БФВ).

Учебното заведение, което догодина ще чества своята 150-годишнина, преди два месеца стартира тренировки по волейбол, които предизвикаха голям интерес. Към днешна дата вече има пет групи по волейбол, а практикуващите този спорт са близо 100 деца между 2-и и 11-и клас. Общият брой на учениците в училището е около 500, а то впечатлява с много добра база, чистота, дисциплина и отдаденост сред преподавателите.

Ръководството на СУ "Св. Св. Кирил и Методий", начело с неговия директор Елена Андреева, има амбицията да популяризира възможно най-много волейбола сред подрастващите в региона. По-възрастните жители в Белица още си спомнят славните времена в края на 60-те години, когато този спорт е свързван с много гордост и успехи за местното население.

"Сега мечтите се простират да има в най-близко време волейболен клуб в града", обявиха от БФВ.

Водени от огромното си желание да събудят страстта към спорта и по-конкретно към волейбола, от СУ "Св. Св. Кирил и Методий" се включиха в международния проект на българската федерация и Европейската конфедерация по волейбол (CEV) – "С волейбол на училище".

"Скъпи колеги, мили ученици, разбираемо е вълнението днес. Този ден се превърна в един малък празник за нашето училище. Искам да приветствам с "Добре дошли" гостите от Българска федерация волейбол. Да изкажа моята най-огромна благодарност за това, че се отзовахте на нашата покана и пропътувахте толкова километри, че ни включихте в програмата "С волейбол на училище" и ни направихте тези подаръци. Всички ние тук сме се събрали, защото имаме една обща кауза – работим за нашите деца, за физическото им израстване. Знаете колко важен е спортът, особено в днешния динамичен и технологичен свят. Всички знаем, че спортът е здраве. Спортът е дисциплина. Спортът е отговорност и релакс. Аз като директор съм щастлива, че през тази година за пръв път в историята на училището за сформирани пет групи по волейбол. Включени са ученици от 2 до 11 клас. Това са около 100 деца. И така интересът е особено голям. Мечта на мен и моите колеги е да поставим някакво начало на този спорт в нашата община, да се развива и популяризира не само сред нашите ученици, но и сред учениците от другите училище на територията на община Белица. И защо не след години да имаме и спортен клуб по волейбол в Белица", коментира директорът Елена Андреева.

Идеята за възраждането на волейбола в града не идва случайно. Голямо вдъхновение дава присъствието на дългогодишната състезателка и бивша националка Веселина Аршинкова (по моминско име Григорова). Волейболистката, която е дъщеря на дългогодишния спортен деятел и изпълнителен директор на ВК Казанлък Деко Григоров, и в професионалната си кариера е играла и за клубове в Казахстан, Румъния и Швейцария, се мести да живее в Белица заради съпруга си Никола Аршинков.

"Благодаря на г-жа Аршинкова – един млад и амбициозен човек, който прие да бъде ръководител на нашите групи по волейбол. Аз съм убедена, че с нейния профисонализъм и жар за работа ще разпали, а тя вече го доказва, спортният дух на нашите деца", посочи още директор Андреева.

СУ "Св. Св. Кирил и Методий" разполага със закрит физкултурен салон, но и реновирана спортна площадка. "Философията на директор Андреева е, че децата трябва да имат шанс да практикуват възможно най-много и често спорт и затова тя прави всичко по силите си да им осигури достъп, дори и на деца от другите училища. Ентусиазмът на малчуганите да тренират волейбол към момента е огромен. Треньор Аршинкова дори признава, че понякога ѝ е трудно да провежда тренировка заради препълнената зала с деца. От ръководството на училището казват, че има пълната подкрепа на Общината и по-конкретно на кмета Радослав Ревански. Именно със съвместни усилия те се надяват да издигнат волейбола и до професионално ниво", добавят от Българската федерация по волейбол.

"От името на Българска федерация волейбол искам да изкажа огромни благодарности към вас и вашите усилия да развивате волейбол тук, и че сте наши партньори в този проект. За нас е удоволствие да бъдем тук и с каквото можем – ще ви помагаме. Надяваме се скоро да имате клуб и да станете част от волейболното семейство", каза Евгени Иванов, член на Управителния съвет на БФВ и председател на Комисията за детско-юношески волейбол. Представителите на федерацията зарадваха децата с нови топки, с които да тренират волейболните техники, а учителите получиха треньорски помагала, изданени от БФВ в началото на годината.