Сезон 2024 може да се окаже последен в кариерата на испанския тенис-матадор Рафаел Надал, призна самият той в разговор с журналисти от онлайн-изданието на каталунския вестник "Спорт". 

"Има голяма вероятност това да бъде моята последна година. Има дори вероятност да не бъде цяла година, а половин", заяви Надал. 

Той не е играл от януари 2023-а, когато загуби във втория кръг на Откритото първенство на Австралия от американеца Макензи Макдоналд. Всичко на всичко през тази година испанецът е изиграл четири мача, в които е записал само един успех. На 18-и май по време на специална пресконференция той заяви, че най-вероятно няма да може да играе няколко месеца заради травма, в това число пропуска и Откритото първенство на Франция през настоящата година. 

37-годишният вече Надал има 92 титли от АТР-турнири, в това число 22 от "Големия шлем", и по този показател отстъпва единствено на Новак Джокович, който има 24 от Шлема. Испанецът се гордее с факта, че в продължение на 209 седмици е оглавявал световната тенис-ранглиста, а също така е двукратен олимпийски шампион – на сингъл през 2008 година и на двойки през 2016-а. А с националния отбор на Испания е четирикратен носител на "Купа Дейвис. 

"Има всички шансове това да е последната ми година и ще се наслаждавам на турнирите по този начин. Не искам да го обявявам, защото в крайна сметка не знам какво може да се случи. Така че се надявам да не кажа нещо прекалено специално, тъй като тогава ще бъда роб на това, което съм казал". 

"В крайна сметка работих много, работих усилено, за да се върна и да се състезавам. И ако тялото и физиката ми позволят да продължа и да се наслаждавам на това, което правя, защо ще поставям краен срок? Мисля, че няма смисъл", продължава още испанската тенис-звезда. 

Сега той потвърди завръщането си на "Аустрелиън Оупън", а също така и участие на подгряващия турнир в Бризбейн. Мога само да кажа, че се връщам към състезанията “, каза Надал, който повтори, че не заслужава "да прекрати своята спортна кариера в пресцентър". 

"В крайна сметка има много възможности, има много варианти, които могат да се случат, но аз нямам капацитета в момента да кажа какво точно ще стане", обясни още Надал.

Снимки: Gettyimages