39-годишният белгийски съдия Ерик Ламбрехтс ще ръководи Европейската квалификация в група "G" между националните футболни отбори на Сърбия и България, която ще се играе на 19-и ноември (неделя) от 16:00 часа на стадион "Дубочица" в Лесковац.

Негови помощници ще бъдат отново белгийци – Йо де Вейрдт и Кевин Монтени, а четвърти съдия е Нейтън Фербоомен.

Съдиите, които ще отговарят за системата за видеопомощ (ВАР), са от Нидерландия. ВАР-арбитър е Пол ван Букел, а асистент ВАР – Ян Ботерберг. Съдийски наблюдател е Майкъл Томас Рос от Северна Ирландия, а изборът за делегат на УЕФА е повече от любопитен. Това е бившият вратар на Литекс (Ловеч) Флорин Пруня, който през 2000-ата година е играч на "оранжевите“.

Главният съдия Ламбрехтс е роден на 17-и септември 1984-а година в Льовен и играе футбол като юноша в местния клуб Кесел-Ло. През 2012-а влиза в ранглистата на местната първа лига като арбитър, а прави своя европейски дебют през сезон 2014/15, когато е изпратен да реферира мача от предварителния кръг между Слиго Роувърс (Република Ирландия) и Розенборг (Норвегия) в Лига Европа на УЕФА. След това обаче развитието му се забавя и той остава в Група 1 на ранглистата на европейската централа, където е и Георги Кабаков. Едва през тази година дебютира в Шампионската лига и на 7 ноември 2023-а ръководи мача на Манчестър Сити и швейцарския Йънг Бойс (Берн).

Любопитно е, че е малко по-либерален и трудно вдига картони, като в мачовете на националните отбори не е показал нито един червен. Той ръководи един мач на България и това е гостуването на Финландия на 11-и октомври 2020-а година в Лигата на Нациите. Лъвовете падат с 0:2, а белгиецът не показва нито един наказателен картон за 90 минути. За Сърбия е на късмет, тъй като на 12-и октомври 2021-а година води Световната квалификация с Азербайджан и те бият с 3:1.

През 2021-а година е избран за съдия номер 1 в Белгия, а в частния си живот е преподавател по икономика в Университета в Льовен.

Сърбия се нуждае от точка, за да се класира на Европейските финали догодина. България ще играе за честта си и за първа победа през календарната година, след като до момента има 3 равенства и 4 поражения в кампанията.