Звездата на Реал Мадрид Джуд Белингам е носителят на наградата Golden Boy 2023 за най-добър футболист в Европа до 21 години, обявиха организаторите на анкетата, в която участват селектирани медии от Стария континент.

Впечатляващото е, че Белингам беше определен за победител в допитването с 97% от гласовете, с което изравни върховото постижение на Килиан Мбапе от 2017 година. Призът ще бъде връчен на английския национал на специална церемония в Торино, която ще се проведе на 4 декември.

💎 @BellinghamJude 💎
🏆 Winner of the 2023 #GoldenBoy award! pic.twitter.com/TAxXmGpJfw

— Real Madrid C.F. 🇬🇧🇺🇸 (@realmadriden) November 17, 2023

Атакуващият халф очаквано беше избран за носител на наградата предвид невероятното си представяне през тази година. Той беше избран за Футболист №1 на Бундеслигата за миналия сезон, след като се отчете с 8 гола и 5 асистенции в 31 срещи за Борусия (Дортмунд) в германския елит. През настоящата кампания Белингам се представя още по-силно с екипа на Реал Мадрид, записвайки 13 попадения и 3 асистенции в 14 срещи във всички турнири до момента.

Jude Bellingham received 97% of the votes for Golden Boy 2023.

It's the exact same share Kylan Mbappé had in 2017 🤝 pic.twitter.com/KwbucBHHzl

— B/R Football (@brfootball) November 17, 2023

20-годишният талант определено е свикнал да печели призове, въпреки че е в началото на кариерата си. Той взе наградата „Копа“ на „Франс Футбол“ за най-добър млад футболист за изминалия сезон. Също така Белингам почти винаги обира призовете за Играч на мача в срещите на Реал Мадрид. Той може да се похвали и с месечната награда в Ла Лига за октомври. Печелейки Golden Boy, англичанинът се нарежда до имена като Уейн Рууни, Лионел Меси, Рахийм Стърлинг, Мбапе, Ерлинг Холанд, Педри и Гави, които също са печелили приза от 2003 година насам.

JUDE BELLINGHAM WINS GOLDEN BOY 2023

Of course he did 🌟 pic.twitter.com/Qz8AR2BfxH

— B/R Football (@brfootball) November 17, 2023

Топ 5 в анкетата за тазгодишната награда се допълва от Алехандро Балде (Барселона), Антонио Силва (Бенфика), Джамал Мусиала (Байерн Мюнхен), Шави Симонс (ПСВ Айндховен / РБ Лайпциг). Освен това организаторите на Golden Boy обявиха победителите и в други категории. Така например звездата на Манчестър Сити Холанд взе наградата за най-добър играч над 21 години в допитването сред футболни легенди като Христо Стоичков, Андрий Шевченко, Павел Недвед, Лотар Матеус, Хуан Себастиан Верон и Сеск Фабрегас. Носителката на дамската версия на „Златната топка“ Аитана Бонмати от Барселона пък спечели анкетата за най-добра футболистка над 21 години.

🚨⭐️ Erling Haaland wins Golden Player Man Award at Golden Boy 2023.

Voted by Board of Legends including Matthäus, Stoichkov, Shevchenko, Verón, Nedved, Fabregas. pic.twitter.com/qbJGH6yNNl

— Fabrizio Romano (@FabrizioRomano) November 17, 2023