Безпрецедентно тежкото наказание, което Евертън днес получи заради нарушаване на правилата за финансов феърплей, не само усложни много ситуацията на тима в Премиър лийг, но ще донесе и допълнителни тежки последствия за "карамелите". Според „Дейли Мейл“ три клуба планират да заведат дела срещу мърсисайдци и да искат обезщетение, претендирайки че с извършените нарушения Евертън се е облагодетелствал в битката за оцеляване в последните сезони за сметка на въпросните тимове, които се чувстват ощетени. Клубовете са Лестър, Бърнли и Лийдс, които в момента играят в Чемпиъншип. Всеки един от тях водеше директна битка за оцеляване със "сините" в последните две години.

Според информацията трите клуба ще искат обезщетение от по 100 милиона паунда всеки, защото именно на толкова се оценяват загубите при изпадане на един отбор от елита. Бъдещите нови собственици на Евертън - 777 Partners, са били уведомени от клубовете за това им намерение още преди оповестяването на санкцията. Твърди се, че още днес представители на Лестър, Бърнли и Лийдс са провели среща, на която са потвърдили плановете си да съдят Евертън.

Бърнли изпадна след сезон 2021/22, след като завърши на 18-о място, на четири точки зад Евертън. Лийдс и Лестър пък изпаднаха след края на миналата кампания, след като Евертън завърши на две точки пред „лисиците“ и на пет пред йоркширци.

От „Гудисън“ вече заявиха намерението си да обжалват наказанието.