Марица (Пловдив) ще изиграе своя мач номер 60 в европейските клубни турнири днес в домакинството на Еджзаджъбашъ Дайнавит (Истанбул) в групите на Шампионската лига. Двубоят започва в 19:00 българско време в зала “Колодрума”.

Двубоят е втори за маричанки в груповата фаза на турнира през този сезон.

Марица е играла и в трите турнира на CEV – Шампионската лига, Купата на CEV и Купата на претендентите.

Жълто-сините имат победи срещу отбори като Динамо (Москва) и Енисей (Красноярск), които са постигнати като гост в Русия, което прави успехите още по ценни. Марица е побеждавала още и тимове като италианския Унет Ямамай (Бусто Арсицио), руският Уралочка-НТМК (Екатеринбург) и други.

Тимът прави своя дебют в евротурнирите през сезон 1993-1994 в турнира за Купата на CEV.

Марица има 4 мача за Купата на претендентите, 6 двубоя за Купата на CEV и а мачът с Еджзаджъбашъ ще е под номер 50 в Шампионската лига.

Състезателката с най-много мачове в евротурнирите за Марица е либерото Жана Тодорова, която е участвала в 39 срещи с екипа на шампионките, а двубоят с туркините ще бъде юбилеен за пловдивчанката – 40.

През този сезон пловдивчанки за седми пореден път участват в групите на Шампионската лига.

Марица поставя и рекорд по посещаемост в европейските клубни турнири за българския волейбол. Срещите от Шампионска лига са гледани средно от близо 2500 души, а рекордът е на 20 февруари 2020г., когато 4450 зрители видяха драматичния успех срещу руския Уралочка-НТМК (Екатеринбург) с 3:2 гейма. Именно тази среща е и най-посетеният отбор в историята в българския клубен волейбол.