Квалификациите за Евро 2024 в Германия се завръщат и навлизат в решителната си фаза, като на тимовете остават да изиграят по два мача. Ситуацията в групите е такава, че някои от отборите вече се класираха, други са съвсем близо до еврофиналите, а при трети до последно ще има интрига за мечтания излаз до Европейското първенство догодина. Днес предстоят да се изиграят девет мача - в групи “A”, “F”, “G” и “J”.

Логично най-голям интерес за българските фенове предизвикват срещите в група “G”, където е и нашият национален отбор. За перипетиите около домакинството на мача с Унгария от 19:00 часа вече се изписа и изговори много, а спортно-техническите неща около срещата останаха тотално на втори план. Българите отдавна загубиха каквито и да било шансове за класиране, като новият селекционер Илиан Илиев ще се опита да направи чудото и да търси победа при дебюта си начело на “лъвовете” - която би била първа за отбора през настоящата година. На унгарците пък е нужна само точка, за да си гарантират класиране на еврофиналите.

В другата среща от групата Черна гора посреща Литва, като домакините нямат друга алтернатива освен трите точки, ако искат да запазят шансовете си за класиране.

В група “А” всичко отдавна е ясно, като тимовете на Испания и Шотландия вече си осигуриха място на Евро 2024. “Ла Фурия” гостува на аутсайдера Кипър, като логично селекционерът Луис де ла Фуенте реши да експериментира и повика няколко дебютанти в състава си. Испанците ще бъдат без контузените Кепа, Педри, Марко Асенсио, Аймерик Лапорт и Алехандро Балде. В другата срещата от групата пък Грузия приема Шотландия, чийто тим е може би една от най-приятните изненади на евроквалификациите.

В група “F” нещата също са решени, като Белгия и Австрия вече се класираха за Европейското в Германия. В двете срещи от 19:00 часа Азербайджан приема Швеция, а Естония пък е домакин на австрийците. За съжаление все още пресен е споменът за терористичния акт в Брюксел миналия месец, който доведе до прекратяване на мача между Белгия и “тре крунур”, а двама привърженици на шведите бяха убити.

В група “J” Португалия, която е с перфектен актив дотук и вече си осигури мястото на Евро 2024, гостува на аутсайдера Лихтенщайн, a Кристиано Роналдо ще има възможност да подобри собствените си рекорди с екипа на “мореплавателите”, като 38-годишната звезда има дотук 203 мача и 127 гола за националния отбор.

Вторият в класирането - Словакия, пък се нуждае само от точка при домакинството си на Исландия, за да си гарантира мястото на Европейското първенство. В третата среща Люксембург, който се представя повече от достойно в квалификациите, приема Босна и Херцеговина. Тимът от Великото херцогство трябва на всяка цена да спечели и да се надява словаците да загубят, за да запази теоретичните си шансове за класиране.