Какво обедини професионалния тенис и професионалния баскетбол по време на турнира Sofia Open 2023? Това бе баскетболната легенда на Панатинайкос и дългогодишен вицепрезидент на Гръцката федерация по тенис Харис Папазоглу, който бе специален гост на Българската федерация по тенис по време на надпреварата в „Арена София“.

Папазоглу е 7-кратен шампион на Гърция с Панатинайкос и шампион на Европа като помощник-треньор в клуба през 1995-1996 г., в който тогава е привлечената звезда от НБА Доминик Уилкинс.

„Президентът на Българската федерация по тенис Стефан Цветков е свършил отлична работа. За много кратко време е успял да събере страхотен екип. Всеки ден, откакто сме тук, си говорим колко невероятно е това. И е заслуга основно на БФТ, което доказва сериозната ѝ работа и качествата на президента ѝ“, каза Папазоглу.

Подобно мнение изказа и Янис Атанаилидис, директор по развитието в Гръцката тенис федерация. Той дълги години работи заедно с Харис Папазоглу за изграждането на млади таланти и изтъкна добрите отношения между българската и гръцката федерации.

„С всяка година Sofia Open става все по-добре организиран. Дори в тази екстремна обстановка успяхте да се справите чудесно. Този турнир е важен и за Гърция, защото дава възможност за нашите фенове да гледат тенис на най-високо ниво“, каза Атанаилидис.

През годините баскетболната легенда Харис Папазоглу работи като треньор в Кипър, където се запознава с бащата на настоящата звезда в НБА Александър Везенков – Сашо Везенков.

„Гледах Александър в Олимпиакос. Фантастичен играч със силен характер. Сега той е в НБА и прави добър дебют. Трябва му време, което е нормално, но е фантастичен състезател“, казва баскетболната легенда.