Финалистът от изминалия сезон във второто ниво на шампионата - Висшата лига Дунав (Русе) продължава убедителното си представяне през новия сезон. Воденият от Красимир Миронов тим надигра категорично като гост Град (Белоградчик) с 3:0 (25:20, 25:18, 25:20) в двубой от втори кръг, изигран в северозападния град.

Така русенци поведоха в класирането с 6 точки, колкото имат още три отбора на следващите позиции, но с по един загубен гейм.

Състезателите на Красимир Миронов тръгнаха ударно в срещата, повеждайки с 6:1 и 9:2. В ключовите моменти обаче съперникът успя да скъси дистанцията. Не се случи нищо повече и Дунав излезе напред в резултата.

Във втория гейм играта тръгна идентично, след което волейболистите на Град успяха да обърнат (14:10). Положението се запази до 16:13, постепенно русенци набраха инерция и си върнаха предимството. Серията им продължи от 15:17 до 24:17.

Мобилизирани от негативния развой в предходната част, момчетата на Христо Христов взеха превес в третия гейм, но гостите отново взеха нещата в свои ръце. Така до края те доминираха и записаха чист успех.

Категорична победа постигна и съставът на ВК Етрополе, който надигра Звездец (Горна Малина) с 3:0 (25:21, 25:20, 25:20).

Етрополци са втори в класирането, с 6 точки, колкото имат и следващите два тима.

Воденият от Ваньо Василев отбор бе равностоен с противника отначало, след което успя да се откъсне. След деветата точка "червено-белите" бяха доминиращи и не допуснаха да бъдат настигнати.

В следващата част обаче състезателите на Иван Генков тръгнаха ударно (6:1), успявайки да запазят водачеството си през повечето време. В ключовите моменти (13:18) обаче гостите заиграха по-вдъхновено и обърнаха резултата.

Третият гейм имаше идентично начало, но етрополци поеха инициативата и не срещнаха повече проблеми до края.

Нови три точки записа и тимът на Черноморец (Бяла), който се наложи над Арда (Кърджали) с 3:1 (25:13, 25:15, 23:25, 25:17).

Волейболистите на Милен Стоянов заемат четвъртата позиция в класирането.

Състезателите от Бяла диктуваха положението изцяло в първия гейм, след което отново бяха пълен хегемон.

В третата част обаче гостите от родопския град взеха нещата в свои ръце и поддържаха макар и минимална преднина. Тя бе достатъчна, за да спечелят гейма.

Решителната четвърта част тимът от Бяла отново бе водещ и затвори мача без особени проблеми.

Първите си три точки записа отборът на Славия, който надигра Ботев (Ихтиман) с 3:0 (25:14, 25:10, 25:16).

"Белите" постигнаха успеха само за 55 минути.

Състезателите от Ихтиман поведоха отначало (5:2 и 8:4), но столичани успяха да обърнат. В следващия гейм славистите тръгнаха ударно (7:1) и оставиха противника на едва 10 точки.

Без особени проблеми премина и третата част, като момчетата на Северин Димитров не позволиха да бъдат преодоляни.

С първите си три точки се поздрави и тимът на Волейболна академия "Стойчев-Казийски", който се наложи над Виктория Волей с 3:1 (25:22, 25:21, 23:25, 25:19).

Състезателите на Светозар Иванов са девети в таблицата (1 победа, 1 загуба), "викторианци" са 15-и с 0 точки (2 загуби).

Първата част бе оспорвана отначало, след което домакините от ВАСК набраха инерция. Противникът се движеше близо до тях, но преднината им бе достатъчна, за да спечелят гейма.

Пловдивчани показаха друго лице във втория гейм, но не успяха да удържат темпото и след 16-та точка столичани взеха превес и затвориха в своя полза. По същия начин се разви и третата част, но  този път състезателите на Антон Костадинов устояха и я спечелиха.

Решителната четвърта част бе изцяло под диктовката на волейболистите на ВАСК, които се поздравиха с триточкова победа.

Нови три точки на сметката си записа тимът на Миньор (Перник), който се наложи като домакин над ВК Софийски университет с 3:1 (22:25, 25:16, 25:19, 25:15). Срещата се игра в столичната зала "Панайот Пондалов".

Състезателите на Ангел Илиев са трети в таблицата с 6 точки (2 победи), СУ е 11-и с 2 точки (1 победа, 1 загуба).

Двата тима бяха равностойни през по-голямата част от първия гейм, но в ключови ситуации столичани се наложиха. Това мобилизира перничани и в следващия гейм бяха пълен хегемон.

До средата на третата част играта бе равностойна, постепенно Миньор отново пое инициативата и поведе в мача. В решителния четвърти гейм Виктор Костадинов и съотборниците му отново бяха доминиращи, и спечелиха чисто срещата.

В двучасова битка тимът на Сливнишки герой се поздрави с първата си победа, след като надделя над Изгрев (Ябланица) с 3:2 (25:19, 25:14, 19:25, 23:25, 15:11).

Сливничани първоначално поведоха, след което позволиха противникът да обърне за кратко. Това не продължи дълго и волейболистите на Александър Петков излязоха напред в резултата.

Във втората част те отново диктуваха положението и взеха аванс с 2:0 гейма.

След равностойна игра до средата на третия гейм гостите от Ябланица оформиха стабилна разлика и намалиха пасива си. В решителната четвърта част ролите се разменяха, но състезателите на Иван Иванов успяха да вземат своето и да вкарат срещата в тайбрек.

Там сливничани бяха водещи през повечето време и убедително затвориха в своя полза.

BGvolleyball.com