24 часа след гръмката победа над №3 в света Даниил Медведев, Григор Димитров отново излиза на централния корт в парижката зала “Берси” в търсене на нов успех и място на четвъртфиналите на турнира от сериите “Мастърс 1000” във френската столица. Негов съперник в това изпитание ще бъде казахстанецът Александър Бублик. Двамата откриват програмата в 12:00 часа българско време.

Първата ни ракета стигна до тази среща, след като вчера отстреля Даниил Медведев с 6:3, 6:7(4), 7:6(2) в много качествена битка, продължила 2 часа и 56 минути. Двубоят беше повторение на спора им на турнира във Виена миналата седмица, когато обаче победата бе за руснака. Бублик от своя страна се справи в два сета с Николас Джари (Чили) - 7:6(3), 7:6(3).

Срещу Медведев едно от най-силните оръжия на Григор бе началният удар и той е доказал през годините, че ако първият му сервис влиза успешно, малко тенисисти имат шанс срещу него.

Предстоящият сблъсък ще бъде шести в съперничеството между Димитров и Бублик. До този момент предимството е на страната на казахстанеца, който води с 3-2 победи. Двамата вече играха веднъж през настоящия сезон - на четвъртфиналите в Марсилия, където световният №33 надделя със 7:5, 3:6, 7:6(2). Любопитното е, че и двата успеха на българина са в турнири от категорията “Мастърс 1000” - в Синсинати през 2021 година и в Индиън Уелс година по-късно. Първите два мача помежду им бяха спечелени от Бублик (Чънду през 2019-а и на “Уимбълдън" през 2021 година).

196-сантиметровият Александър Бублик, който е роден в Русия, но от много години се състезава под флага на Казахстан, е 3-кратен шампион в турнирите на АТР. Две от титлите си 26-годишният тенисист спечели през този сезон - в Хале и Антверп. Другата е от турнира в Хале през 2022 година.

Българинът вече има 37 победи през сезона, а на ниво "Мастърс" - 125, което го поставя на осмо място в класацията сред активните тенисисти по този показател.

При нов успех срещу Бублик първата ни ракета ще се класира за своя втори четвъртфинал на “Мастърс”-а в Париж, където той може да се изправи срещу Хуберт Хуркач или Франсиско Серундоло.