Националните отбори на България по баскетбол при 14-годишните момчета и момичета започнаха с победа и загуба срещу Република Северна Македония участието си на турнира по проекта YDF на Международната федерация (ФИБА) в Скопие.

На старта момичетата се наложиха над състава на домакините с 68:63. Двата отбора си размениха по една част през първото полувреме, след което баскетболистките на треньорите Лилия Георгиева и Теодора Петрова водеха с 42:33. Авансът им на два пъти достига 16 точки след паузата и въпреки силния финален щурм на съперника, те удържаха водачеството си до последно.

Катрина Бозова завърши с 20 точки, 8 борби, 5 асистенции, 6 откраднати топки и 3 чадъра, а Александра Атанасова се отчете с 10 точки и 7 борби, но не завърши срещата заради натрупани нарушения.

Момчетата претърпяха поражение от Република Северна Македония с 55:60. Тимът, воден от треньорите Веселин Веселинов и Ахилеас Зикас поведе със 17:10 след първата част, а на почивката разликата от 7 точки се запази. След паузата настъпи подем в играта на домакините, които стигнаха до пълен обрат и преди заключителния период бяха напред с 44:42.

В оставащото време македонците поведоха и с 9 точки и макар националите да успяха да изравнят, до края не успяха да си върнат водачеството. Заради техническа причина в залата срещата бе прекъсната близо четири минути преди края и завърши малко преди полунощ местно време.

Георги Димов отбеляза 13 точки за България, с 11 и 8 борби е Калоян Марчев, а Мартин Танев добави 12 борби.

По програма днес (2 ноември) е почивен ден за отборите на България, а в петък (3 ноември) те ще се изправят срещу съставите на Турция.