УЕФА наказа жестоко Футболния съюз на Сърбия заради инцидентите на фенове на мача с Черна гора от група "G" на Европейските квалификации, състоял се на 17-и октомври в Белград. В същата група е и България, а санкцията пряко се отнася и за българския тим за последния мач от кампанията. Европейската футболна централа санкционира Сърбия за един мач без присъствие на публика и обща глоба от 89 250 евро. Това означава, че на 19-и ноември тимът на Драган Стойкович ще играе срещу България без присъствие на публика, в мач, който е квалификация за ЕВРО 2024 и има решаващ характер за "орлите" .

Срещата ще се проведе на новопостроения стадион "Дубочица" в Лесковац – част от държавен план за изграждане на европейски съоръжения в няколко града в страната. Двубоят ще бъде и втори за новия български национален треньор Илиан Илиев, който днес беше представен от БФС. Три дни по-рано - на 16-и ноември България приема на "Васил Левски" в София унгарския национален тим.

Детайлно посочено от УЕФА, 50 хиляди евро от общата глоба и затварянето на стадиона за един мач са заради расистки скандирания от сръбските фенове. Следващата част от глобата - 10 000 евро, е заради неуспеха ѝ да контролира продажбата на билети за мача с Черна гора, както и за това, че не предприема наказателни или ограничителни действия срещу продавачите на билети на черния пазар, а също така и персоналът ѝ по сигурността не е извършвал проверки на входните и изходните врати на стадиона.

6500 евро са заради хвърлени фойерверки, 750 евро – за паленето на ракети на трибуните, 8000 евро заради блокиране на подходи към улиците за граждани от феновете. И последните 14 000 евро са заради използване на лазерни устройва от феновете, с които са осветявани лицата на футболистите.

В същото време УЕФА глоби и Футболният съюз на Черна гора (FSCG) с 20 000 евро общо и им забрани да водят свои фенове при първото си следващо гостуване на националния отбор.

Също така е разпоредено от Черна гора се свържат с колегите си от футболния съю на Сърбия да компенсира щетите на стадион "Райко Митич", причинени от черногорските фенове. Въпросната среща през октомври завърши 3:1 за Сърбия.

Наказания има и за хърватския футболен съюз след мача от 17-и октомври Хърватия – Турция. Бронзовите медалисти от последното Световно първенство ще трябва да се примирят с частично затваряне на стадиона за следващото домакинство, както и 31 хиляди евро заради расизъм и фойерверки.