Франсис Тиафо (САЩ) отказа участие на турнира Sofia Open 2023, който ще се състои от 4-и до 11-и ноември в "Арена София" и зала "София". 25-годишният Тиафо, който е 14-и в световната ранглиста в момента, трябваше да бъде поставен под номер 2 според предварителните заявки, но реши да не се включи в надпреварата на твърда настилка в българската столица.

Американецът направи силен сезон с титли в Хюстън на клей и в Щутгарт на трева, което му донесе и първо влизане в топ 10 през юни, когато прогресира до десетата позиция в класацията на АТП. През септември той достигна до четвъртфиналите на Откритото първенство на САЩ. Неговият сънародник Тейлър Фриц, който е номер 10 в света и трябваше да бъде водач в схемата на Sofia Open 2023, също почти сигурно няма да играе в българската столица. Фриц страда от разтежение на коремен мускул и вчера обяви, че се оттегля от надпреварата от сериите "Мастърс" в Париж преди срещата си от втория кръг срещу Даниел Алтмайер (Германия).

Фриц изостава с 250 точки от Холгер Руне (Дания), който заема последното място, даващо право на участие във Финалния турнир на АТП на осемте най-добри през сезона в Торино. Американецът все още може да спечели тези 250 точки при спечелването на титлата в София, но ако Руне победи в срещата си срещу Доминик Тийм (Австрия) в Париж довечера, Фриц ще бъде елиминиран.

"Съкрушен съм, че трябва да се откажа, защото беше заложено много. Единственото, което исках, е да имам шанс да се боря за участие в Торино, но след скенера стана ясно, че няма начин да продължа да играя. Сега е време за възстановяване и се надявам да мога да се върна на корта възможно най-скоро", написа Фриц в социалните мрежи във вторник.

От надпреварата в София вече се отказаха Бен Шелтън (САЩ), 16-и в световната ранглиста, както и австралиецът Александър Вукич, 50-и в света. Те бяха заменени от Кристофър О'Конъл (Австралия) и Роберто Карбейес Баена (Испания) .