Международната федерация по футбол - ФИФА потвърди, че кандидатурата на Саудитска Арабия за домакинство на Световното първенство през 2034 година е единствената подадена преди изтичането на крайния срок.

"Както е установено в правилата за кандидатстване, одобрени от Съвета на ФИФА, администрацията ще проведе задълбочена оценка за изданията на Световното първенство по футбол през 2030-а и 2034-а, като домакините ще бъдат определени от конгресите на ФИФА, които се очаква да се състоят до края на 2024 година", съобщиха от ФИФА.

"За Австралия щеше да бъде е трудно да се конкурира с кандидатурата на Саудитска Арабия за домакинство на Мондиал 2034", коментира главният изпълнителен директор на Австралийската футболна централа Джеймс Джонсън, след като страната избра да не участва в надпреварата за организиране на турнира. Джонсън изрази безпокойство от краткия срок за проучване на евентуалното домакинство за първенството през 2034 година, тъй като ФИФА призова за кандидатури на 4 октомври.

"Беше лека изненада, че процесът е толкова ранен, но вижте, ние се опитахме да се справим с това. За всяко решение, което взимам за австралийския футбол, разглеждам силните и слабите страни, възможностите и заплахите", заяви Джонсън пред журналисти по видеоконферентна връзка от Доха, Катар.

"Осъзнах, че можем да имаме шанс, но мисля, че в крайна сметка резултатът нямаше да бъде благоприятен за Австралия... Трябва да сме реалисти, Саудитска Арабия е силна кандидатура, те имат много ресурси и не само ресурси, свързани със Световното първенство за мъже през 2034 година. Те смущават европейския клубен футбол в момента... Тяхното правителство дава приоритет на инвестициите във футбола и с това е трудно да се конкурираме", добави той.

Джеймс Джонсън коментира още, че Австралия ще се съсредоточи върху кандидатурите за Купата на Азия за жени през 2026-а и Световното клубно първенство през 2029 година. "Смятаме, че сме позиционирани доста по-напред и от двата турнира и ако успеем, това всъщност поставя началото на наистина страхотни 12 години за футбола в Австралия", обясни той, имайки предвид Олимпийските игри през 2032 година, които ще се проведат в Бризбейн.

Джонсън добави, че Австралия ще подкрепи кандидатурата на Саудитска Арабия, ако те наистина останат единственият кандидат.

Последвайте канала ни в