За втора година след 2020-а турнирът по тенис в българската столица Sofia Open се оказва последната АТР надпревара, а изходът от битките в „Арена София“ отново ще бъдат от решаващо значение за края на сезона за много от участниците.

Отново титлата в София може да реши последната квота за финалния турнир на АТР – Nitto ATP Finals в Торино от 12 до 19 ноември, пишат организаторите.

През 2020 година в София за място във финалите на АТР се конкурираха двойките Юрген Мелцер / Едуард Роже-Васлен и Джейми Мъри / Нийл Скупски. Мъри и Скупски спечелиха тогава титлата без игра, след като водачите в схемата Мелцер / Роже-Васлен се оттеглиха от финалния сблъсък заради болки в рамото на Мелцер. Австро-френският тандем обаче си осигури място сред осемте най-добри двойки в края на сезона.

През 2023-а историята ще се повтори. Този път в битка за място сред най-добрите в Торино ще се борят американците Натаниел Ламънс и Джаксън Уитроу. Янките имат 3845 точки в класацията и са само на 5 точки от осмите в момента – Джейми Мъри и Майкъл Винъс.

Заявка за участие в София има и двойка номер 4 в света в момента – Марсел Гранойес (Исп) и Хорацио Зебалос (Арж). За тях участието в Торино вече е сигурно, но те ще търсят възможност на българска земя да дошлифоват партньорството си преди последната битка за сезона.

В София се очаква един тандем с аржентинско участие – шестите по ранкинг Масимо Гонзалес и Андрес Молтени, които също ще искат да затвърдят билета си за Италия в София. Феновете на тениса у нас ще могат да гледат също най-добрата белгийска двойка в момента – Сандер Жил и Йоран Влиеген, които са под номер 12 в световната ранглиста в момента.

Нова среща с българската публика ще има и първият шампион на двойки от турнира Sofia Open – Матве Мидълкооп. Нидерландецът, който през 2016 г. триумфира с трофея със сънародника си Уесли Куулхоф, тази година е в двойка с италианеца Симоне Болели. За Мидълкооп това ще е седмо участие в София, като той има още един финал – срещу Никола Мектич и Александър Пея през 2018 г. В последното си участие в „Арена София“ холандецът напуска битката в полуфиналите през 2021 г.

Друг бивш шампион – Никола Мектич също е сред заявилите участие в Sofia Open 2023. Тази година сърбинът, шампион от Sofia Open 2018, ще играе с Джулиан Кеш от Великобритания.

Последвайте канала ни в