Испанката Айтана Бонмати е новата носителка на "Златната топка" при жените. Тя получи най-престижната индивидуална награда във футбола на специална церемония в Париж от тенис звездата Новак Джокович.

С клубния си тим Барселона Бонмати триумфира с титлата в Ла Лига, Суперкупата на Испания и Шампионската лига, където във финала Барса се наложи над Волфсбург. Тя беше и част от отбора на Испания, който вдигна световната титла след успех срещу Англия.

Here is the full 2023 Women's Ballon d'Or ranking ⬇️#ballondor pic.twitter.com/VhsQaj91ib

— Ballon d'Or #ballondor (@ballondor) October 30, 2023

След 25-годишната Айтана Бонмати в подреждането за "Златната топка" останаха Саманта Кър, Салма Паралуело, Фридолина Ролфьо и Мери Иърпс. 

⚽️✨ AITANA BONMATI WON THE 2023 WOMEN’S BALLON D’OR! #ballondor pic.twitter.com/HOQ6YYBJlw

— Ballon d'Or #ballondor (@ballondor) October 30, 2023

В предишните две години носителка на наградата стана съотборничката на Бонмати Алексия Путеяс. Сега призът отново е притежание на испанка.

« I want to thanks everybody that I’ve played with! »

💬 @AitanaBonmati, our 2023 #ballondor pic.twitter.com/myGzYFCqH5

— Ballon d'Or #ballondor (@ballondor) October 30, 2023

"Футболът е колективен спорт. Посвещавам наградата на моите съотрборнички, без тях нямаше да съм тук. Пеп Гуардиола е модел за нас. Не съм го гледала като футболист, но изживях златната ера с него, Меси, Чави и Иниеста. Това са най-хубавите дни в живота ми", заяви щастливата Бонмати.

"Почти не спах в последните дни. Сега също съм малко нервна. Това е сбъдната мечта и чувството е уникално. Голяма щастливка съм да бъда част от Барселона и националния отбор на Испания", каза още новата носителка на "Златната топка".

Последвайте канала ни в