Джуд Белингам ще се сдобие с приза “Копа” за най-добър млад футболист в света до 21 години за изминалия сезон, съобщава Фабрицио Романо. Това ще се случи по-късно тази вечер на церемонията за “Златната топка” на “Франс Футбол”.

Под внимание при избора се взима показаното от даден играч само в рамките на изминалия сезон, което означава, че изявите на Белингам за Реал Мадрид до момента не се зачитат. И без това обаче, само на фона на показаното с екипа на Борусия (Дортмунд) през кампания 2022/23 г., английският национал е пред останалите деветима номинирани - Гави, Алехандро Балде и Педри от Барселона, Джамал Мусиала (Байерн), Расмус Хойлунд (Манчестър Юн), Едуардо Камавинга (Реал М), Чави Симонс (РБ Лайпциг), Антонио Силва (Бенфика) и Ели Уахи (Ланс).

Важно условие е въпросните състезатели да са взели участие в повече от половината мачове на своя тим и към 31 юли 2023 година да са под 21-годишна възраст,

През миналата година наградата беше дадена на Гави от Барселона. Белингам пък беше втори през 2021 г.

За този приз гласуват бивши носители на “Златната топка”. Всички те са дали своя вот още през август, но резултатите ще бъдат обявени чак сега.

Отделно Белингам се очертава като победител и в гласуването за приза “Golden Boy” на “Тутоспорт”, който също е за най-добър млад футболист до 21 години, но важи само за елитните дивизии в Европа.

Последвайте канала ни в