Бразилката Беатрис Адад Мая спечели своята трета и може би най-престижна титла в кариерата си в WTA, след като на финала на турнира в Чжохай победи представителката на домакините Чжън Цинвън с двай тайбрека на финала – 7:6(11), 7:6(4). Турнирът WTA Елит Трофи е с награден фонд 2.4 милиона долара.Мачът продължи 2 часа и 51 минути и макар да беше финал, това се оказа и най-дългият двубой на турнира като брой изиграни сетове. Този мач свали от първото място рекорда за сезона – четвъртфинал в Сеул, който продължи 2 часа и 49 минути.

Трофеят беше първи за Адад Мая на по-високо ниво от WTA 250, първи на твърди кортове и първи след Бирмингам 2022. Тя пристигна в Чжухай след три загуби от четири мача - лоша серия, започнала след инцидент в банята, при който нарани ръцете си с душ в Гуадалахара. Но явно вече преоткрива най-добрата си форма, за да остане непобеден тази седмица. За китайката Чжън това беше и край на серия от осем поредни победи.

Brilliant from Bia 👏

Haddad Maia claims her first Hologic WTA Tour title of the 2023 season, defeating Zheng 7-6(11), 7-6(4) in Zhuhai!#WTAEliteTrophy pic.twitter.com/u0zRtEImeU

— wta (@WTA) October 29, 2023

86-минутният първи сет включваше само два пробива на сервис, и двата затвърдени с изключителни уинъри от форхенд по линията. Китайката първа нанесе удар, за да поведе с 3:2. Но След това Адад Мая изравни за 4:4. Кулминацията в сета настъпи в тайбрека, като Чжън първа поведе, но след това бразилката дръпна с 5:3. След това обаче пропиля първата си точка за сета, но в крайна сметка издръжливостта й в напечени моменти й донесе успеха.

Нивото на интензивност на мача спадна в началото на втория сет – особено от страна на Чжън, която пропусна да вземе подаването си в третия гейм. Но носена на крилете от публиката, тя направи брейк за 3:3. И когато Адад Мая сервираше за титлата при 5:4, китайката  отново намери сили да изравни и да прати финалния двубой в тайбрека. Там стабилното подаване на Адад Мая се оказа решаващо и тя спечели седем от последните девет точки, за да триумфира със 7:4 в допълнителната част.

Последвайте канала ни в