Бившият клуб на Тодор Неделев Майнц ще прекрати договора на футболист след негова публикация в социалните мрежи в подкрепа на Палестина. 28-годишният Ануар Ел Гази изрази позицията си и си навлече неприятности.

Нидерландски атакуващ полузащитник с марокански корени се присъедини към клуба от Бундеслигата на 22 септември като свободен агент.

След ескалацията на палестинско-израелския конфликт на 7 октомври Ануар написа в социалните мрежи: "Това не е конфликт или война. Това е геноцид и масово унищожение и ние го гледаме на живо".

Той завърши съобщението с лозунг за освобождението на Палестина, но след това изтри поста. Клубът отстрани футболиста от тренировки и мачове.

Ръководството на Майнц държеше той да се извини, но бившето крило на Аякс обяснил, че е за мир и хуманност към всички жертви в конфликта.

Ел Гази вече е информиран, че договорът му с клуба от Бундеслигата се прекратява. 

Майнц не е първият клуб, който отстранява футболист заради коментари, свързани с конфликта между Израел и "Хамас". Юсеф Атал беше отстранен от Ница и впоследствие наказан от Френската лига със 7 мача. На свой ред Нусаир Мазрауи от Байерн беше оставен извън отбора, но след среща с ръководството на баварците се върна.