Старши треньорът на Берое Хосе Луис Ачиари заяви за „Дспорт“, че старозагорци трябва да играят интелигентен футбол в предстоящия мач срещу Левски от 15-ия кръг на еfbet Лига. Специалистът отличи Уелтон, като заяви, че бразилецът е най-добрият футболист в първенството на своята позиция. Аржентинецът също така отличи и играта на Андриан Краев.

Г-н Ачиари как подейства победата на Берое над Локомотив Пловдив и ще има ли положителен ефект за предстоящия мач срещу Левски?

Да, със сигурност може да кажем, че победата над Локомотив Пловдив има положителен ефект за Берое. Успехът, който постигнахме ни дава надежда да продължим по същия начин и в предстоящия мач. Победата ни дава увереност да продължим да работим по същия начин. Имахме голяма нужда от подобна победа, защото отборът се намираше в много деликатно положение. Направихме няколко добри мача, играем добър футбол, но липсваха резултати в тези двубои. За щастие успяхме да победим лидера в класирането и то като гост в Пловдив. Трябва да сме достатъчно мотивирани и подготвени за това, което ни предстои.

Смятате ли, че проблемът с реализирането на голове вече е решен, след като в последния мач успяхте да вкарате два гола във вратата на Локомотив Пловдив?

Винаги е важно, когато успяваш да вкараш голове и да побеждаваш. В последния мач и Годой, и Вини отбелязаха. Те са нашите нападатели. Това е хубаво, защото им дава на тях допълнителна увереност. Аз съм доволен, защото отборът създава голови положения. Важно е да запазим този ритъм, този офанзивен дух, головите положения, които създаваме. Имаме футболисти с много качества, които могат да вкарват голове.

Какви са впечатленията ви от Левски? Предполагам, че вече сте разузнал достатъчно добре съперника?

Левски е много голям отбор, отбор, който има отлични футболисти, отличен треньор. Ясно е, че ни очаква труден мач. Трябва да излезем с нужната мотивация. Посрещаме един силен отбор. Ние трябва да се опитаме да наложим нашия ритъм на игра. Трябва да се стремим да играем нашия футбол, да пренесем ритъма на игра, който демонстрирахме от последните две домакинства срещу ЦСКА 1948 и Локомотив София. Напълно сме наясно с всички достойнства, с които разполага Левски. Ще ни бъде много трудно. Вече направихме анализ на Левски и казах на моите играчи, че трябва да дадат 100% от себе си. Това е от този тип мачове, в който трябва да се изразходваш на максимум. Честно казано, ни харесва, че ще играем срещу Левски. Решени сме да победим, мотивирани сме да направим добър мач. Трябва да играем интелигентен футбол, за да зарадваме нашите привърженици.

Какво очаквате от мача в петък?

Мачът ще бъде много труден. Много важно ще бъде представянето на двата отбора в различните фази на играта. Ние ще се опитаме да доминираме в някои аспекти от играта. Трябва да бъдем много добре организирани, както когато атакуваме, така и като се защитаваме. Това е от изключително важно значение в подобен тип мачове, когато силите са изравнени. Левски има много силни футболисти по целия терен – както отдясно на атаката, така и отляво, и в средата на терена. Андриан Краев ми прави впечатление със своя добър пас и физическо присъствие. Защитниците на Левски също ми направиха впечатление с начина, по който изнасят топката напред.

Левски ще бъде без може би най-добрия си футболист Уелтон, това ще ви помогне ли на Берое?

Сезонът е дълъг и всички отбори преминават през подобни периоди, в които имат контузени и наказани футболисти. При нас отсъства Еспиноса, който бе опериран от апендицит. Уелтон е изккючителен футболист, много решаващ за Левски. На своята позиция той е най-добрият футболист в първенството. За нас това ще бъде едно главоболие по-малко, но Левски разполага с други футболисти, които са на много добро ниво. Ние трябва да бъдем много внимателни и да направим всичко необходимо, за да ограничим другите техни играчи.

От месец вече сте в Берое, как оценявате развитието на отбора, приближава ли се до вашите изисквания?

Да, израстваме в много аспекти. Ритъмът на игра е по-висок. Много повече време успяваме да задържим високо ниво на представяне. Разбира се, има много аспекти на играта, в която трябва да продължим да се развиваме и да се подобряваме. Аз съм доволен от старанието на футболистите. Трябва да продължим да работим много усилено и да израстваме, както на индивидуално, така и на колективно ниво. Все пак за този месец, откакто съм в Берое съм доволен от напредъка на отбора.

Къде отборът търпи най-сериозно развитие според вас, откакто застанахте начело на Берое?

Опитвам се постепенно да променя манталитета на играчите. Искам те да имат увереност, да играят с необходимото самочувствие, да контролират нещата на терена, да бъдем водещият отбор. Стремим се да играем високо и да си връщаме топката максимално бързо, още в полето на противника. Искам, когато атакуваме много футболисти да се включат в тази фаза на играта. Пред вратата на съперника трябва да имаме повече футболисти. Разбира се, всичко това, което казваме го усъвършенстваме малко, по-малко. Работим много усилено всеки ден в тази насока. Все още не ни е толкова лесно, когато загубим топката. Аз искам да излизаме напред, за да се стремим максимално бързо да си я върнем в наше притежание. Това са части от играта, в която трябва да продължим да се развиваме. Футболистите са наясно, че по този начин и те ще тичат по-малко. Това е процес на развитие. По принцип е хубаво да се направи по време на подготовката, а ние го правим сега в средата на сезона. Постепенно въвеждам някои неща в нашата игра. Аз съм доволен, защото футболистите бързо разбират моите изисквания. Много съм доволен, че победихме Локомотив Пловдив с игра, изпълнихме в този мач голяма част от изискванията ми. Футболистите заслужаваха тази победа.

Трудно ли беше да смените игровата постройка на отбора и мисленето на играчите, защото треньорът преди вас залагаше на друг стил футбол?

Не е лесно да се смени манталитета на футболистите. Обясняваме нашите виждания за играта и се опитваме да променяме нещата по време на сезона. Харесва ми да сме смели, да сме отбор, който доминира мачовете си. Вярваме много във футболистите си. В двубоя ще има фаза, в която доминираме над съперника, но ще има и фаза, в която трябва да сме подредени и обединени, когато атакуваме и се защитаваме. Вече показахме, че може да играем така, да бъдем активният отбор, да контролираме мача. Ние вярваме в тези играчи. Те всеки ден показват, че се развиват.

В последните мачове залагате горе-долу на сходен състав, може ли да кажем, че вече сте наясно със стартовия ви състав, а промените, които правите са само принудителни?

Вярваме във всички футболисти. Нормално е да се случва да повтаряме един състав в някои мачове. Аз не разчитам само на единадесет играчи, а на цялата група от футболисти. Всички работим по един и същи начин. В последния мач Стефан Гаврилов беше титуляр и се справи много добре. Всички футболисти са готови да се включат в игра във всеки един момент. Разчитам на всички 20-21 футболисти, които имаме в групата.

Поехте Берое преди месец, как оценявате състава, балансиран ли и или смятате, че има нужда някъде от нови попълнения и засилване на конкуренцията?

Зимният трансферен прозорец е възможност за всички отбори да коригират някои аспекти по своите състави. Ние имаме един доста пълен състав. Все още е рано да мислим за нови попълнения и за зимния трансферен прозорец. Предстоят ни още много мачове, които трябва да изиграем дотогава. Аз искам да действаме ден за ден и мач за мач. Ясно е, че зимният трансферен прозорец е важен за всички отбори. За нас нещата стоят по същия начин.

Сега след операцията на Еспиноса притеснявате ли се, че на практика нямате никаква алтернатива на двата бека?

Както и по-рано коментирах, по време на сезона се случват подобни неща, има контузени и наказани футболисти, на които не може да се разчита за определен период от време. За нас е важно той да се възстанови много добре. Факт е, че в момента имаме само един играч на позицията ляв бек, отдясно също имаме само един футболист в лицето на Густаво Каскардо. През зимния трансферен прозорец може би ще бъде необходимо да намерим подкрепления в тези зони. За мен е много важна и вътрешната конкуренция между играчите по време на тренировъчния процес.

В състояние ли е вече Сегунда Пачаме да започне титуляр?

Да, със сигурност Пачаме е готов да започне титуляр. В мача срещу Локомотив Пловдив игра около 40 минути. За нас той е опция да играе от самото начало на мача срещу Левски.

Гледахте няколко мача от първенството, в които не участваше Берое. За този кратък период, в който сте в България, какво впечатление ви прави българското първенство?

Смятам, че конкуренцията в първенството е много сериозна. Много ми харесаха някои отбори какъв футбол играят. Имах възможност да присъствам на много мачове и да ги гледам на живо. Когато имаме мачове в петък, имам възможност да гледам мачове в събота и неделя. Първенството ми харесва. Има сериозна конкуренция. Има някои играчи, които много ми харесват. Има добри треньори, които се стремят да извадят най-доброто от своите футболисти и отбори. Лудогорец е много силен отбор, който играе и в европейските клубни турнири. Левски и ЦСКА също смятам, че имат потенциал да играят в групите на евротурнирите. Те вдигат нивото на първенството. Мисля, че българското първенство се превръща в такова, в което все повече чуждестранни футболисти искат да играят.