Костадин Ангелов бе назначен за шеф на школата на ЦСКА - София през юли и вече 3 месеца работи активно в опит да я изведе на следващото ниво. Стремящ се да е наясно с всички проблеми на треньори, футболисти и родители и присъстващ на всеки мач на първия отбор на "Армията", Лаптопа печели симпатии в Борисовата градина. "Тема Спорт" поговори с него за първите месеци от работата му.

Г-н Ангелов, вече три месеца ръководите школата на ЦСКА. Какви са първите ви впечатления от работата и ситуацията на "Армията"?

- Впечатленията ми са, че в България има таланти, които по една или друга причина не успяват да се развият. Не само при нас в ЦСКА, но и в останалите клубове. На всяка възраст имаме много талантливи футболисти и моя основна задача е да създам предпоставките те да не последват съдбата на много свои също толкова талантливи предшественици.

С идването си въведохте списанието "Нашия начин", което се раздава на родителите на всяко дете в академията. Какви са другите големи промени, които направихте?

- Не мога да кажа кои са най-големите промени, защото не съм запознат какво е било преди това. Със сигурност следвам своя философия, която се надявам, че ще е успешна. Колкото до списанието, то е по-скоро за ориентация не само за родителите, но и за децата, за треньорите, за всички. Нещо като методика. Всеки клуб има нужда да покаже каква е идеята му за развитие на децата в него и затова и направихме това нещо.

Стремите се да сте максимално близо до децата, родителите, треньорите, пътувате с тях по турнири. Не сте от типа шефове, които само раздават задачи и следят резултати...

- Аз не вярвам в тоталитаризма. Вярвам, че един ръководител трябва да води, не да командва. С личен пример и убеждение. Не мисля, че трябва да се раздават нареждания и старият тип ръководители вече не функционират в нито една голяма корпорация.

На провелия се наскоро турнир в Хърватска школата на ЦСКА завоюва две сребърни и едно бронзово отличие. Колко важни са тези надпревари за младите футболисти?

- Това за тях е безценен опит, който ще помнят цял живот. Едва ли ще забравят това, че са играли срещу Рома, Динамо Загреб. А и с тези мачове могат да видят разликата между нашия футбол и западния. Тя най-вече се корени според мен в стандартите ни в България за нарушение, или по друг начин казано, за агресията на отборите. Както и за интензитета на работа.

Съгласен ли сте, че колкото по-големи са децата, толкова повече се увеличава и разликата между нашите и чуждите отбори?

- Да, и знам каква е причината за това нещо. Защото при нас още от малките възрасти се стремим да печелим на такива турнири. А техният смисъл на участие е да развиват децата. И когато там децата грешат и допускат голове, никой не им вика и не ги обвинява. И след време идва момент, в който те се научават да правят малко по-сложните неща, изисквани от тях, и тогава се отваря голямата пропаст между тях и нас. Защото нашите футболисти се учат да правят тези неща тепърва на 16-годишна възраст.

Как оценявате резултатите на червените отбори в юношеските групи у нас и колко голяма важност им придавате?

- Не ме интересуват въобще резултатите на този етап. Интересува ме това отборите да имат облик и играчите да развиват всички компоненти на представянето си. Резултатите може би са от значение в Елитните групи, но пак казвам, те далеч не са най-важното. Защото на финала ще е важно колко от тези футболисти са се качили да играят за представителния отбор. Ако те са били шампиони три години подред и нито един от тях не отиде да играе в първия тим на ЦСКА, за мен това по-скоро би било провал, отколкото успех.

Виждате ли прогрес в тимовете в последните 3 месеца и от всички треньори в школата ли сте доволен?

- Прогрес предполагам, че е имало преди. Въпросът е да не се оставят децата в застой и да се разчита просто на техния талант. Казах го и в предишни свои интервюта, важното е треньорите да са добри и амбициозни хора. На мен ми е ясно, че някои от тях нямат опит и виждания за футбола, каквито аз съм придобил от близо 30-годишен вече стаж. За мен е важно те да имат желание да се обучават и развиват.

Преди да започнете работа на "Армията" заявихте, че едно от целите ви е ЦСКА да стане привлекателен за децата от София. Привлякохте ли вече подобни футболисти?

- Има, не мога да говоря с конкретни имена. Но и не мога да кажа, че ЦСКА вече е най-привлекателният отбор в София. Мисля, че това е по-дългосрочен процес. Но виждам, че има промяна от гледна точка на това, че за краткото време вече се вижда някакъв облик в представянето на отборите и това се забелязва и от противниковите футболисти и родителите им.

Дублиращият отбор, воден от Стамен Белчев, е в серия от 6 победи в Югозападната Трета лига и заема второ място във временното класиране. Могат ли някои от футболистите там в обозримо бъдеще да се наложат в първия тим?

- Това си го преценява треньорът на представителния отбор. Като цяло Стамен Белчев е чудесен треньор с когото работя прекрасно и съм убеден, че дублиращият тим ще прогресира още. Проблемът за Стамен е, че този тим всяка година се променя откъм състезатели, но определено се вижда, че работата му дава резултат.

Можем ли да видим дубъла след една или две години във Втора лига?

- Предполагам, че няма такава амбиция, а според мен не е и нужно. Нашата последна възраст при юношите е U17. Тоест на 18 години момчетата се качват да играят във В група. Мисля, че на тази възраст им е много рано за Б група. В рамките на една година разликата от юноши старша възраст до професионален футбол би била твърде драстична. Освен това в последните години бяха развити добри взаимоотношения и с Ловеч във Втора лига, и с Пирин Благоевград, така че имаме всички стъпки на обучение за млади футболисти, което е супер. Малко клубове разполагат с подобна възможност за развитие.