Испания срази Шотландия с 2:0 на стадион „Картуха“ в Севиля и спря серията от пет успеха на "гайдарите" в група „A“ на квалификациите за Евро 2024, отлагайки класирането им за надпреварата в Германия. Гостите се нуждаеха от точка, за да успеят да си осигурят участие на европейските финали в Германия, но домакините отложиха празненствата им с попаденията на Алваро Мората и Ойхан Сансет.

Още във втората минута Феран Торес бе изведен на чиста позиция в наказателното поле на Шотландия, но ударът му премина покрай десния страничен стълб на вратата, пазена от Ангъс Гън. Испанците продължиха да доминират, но не създаваха чисти голови положения.

Андрю Робъртсън се опита да отиграе центриране в наказателното поле в 42-ата минута, но вратарят Унай Симон излезе и улови. Футболистът на Ливърпул обаче остана на лежи на тревата и две минути по-късно бе принудително заменен от Стив Кларк, а на негово място се появи Нейтън Патерсън.

Домакините натискаха и след почивката, а в 56-ата минута Алваро Мората засече центриране в наказателното поле на „гайдарите“, като се извиси над всички и стреля с глава, но над напречната греда. Три минути след това Скот Мактоминей се разписа от пряк свободен удар и изключително малък ъгъл. Голът му обаче не бе зачетен след намесата на ВАР заради нарушение на Джак Хенри срещу Унай Симон.

В 73-ата минута Хесус Навас направи серия от финтове по дясното крило и центрира в наказателното поле, където Алваро Мората влетя от втора позиция и вкара за 1:0 своя гол номер 34 за националния отбор. Десет минути по-късно Хоселу бе изведен на чиста позиция и премина през последния бранител на „гайдарите“. Нападателят пусна топката покрай Ангъс Гън, но бранител на гостите блокира изстреля пред голлинията. В 86-ата минута Аарън Хики се подхлъзна пред наказателното си поле, а Хоселу дебнеше и отне. Нападателят центрира в наказателното поле, където Ойхан Сансет засече във вратата и оформи крайното 2:0.

В друг мач, който се изигра по същото време Норвегия се наложи над Кипър с 4:0, като Ерлинг Холанд вкара два гола, а по един добавиха Александър Сьорлот и Фредрик Аурснес.

Шотландия допусна първата си загуба в квалификациите, но остава начело на групата с 15 точки, а Испания е втори с 12 пункта. Норвегия остава трети с 10 пункта.

Група А
21:45 часа Испания – Шотландия 2:0

1:0 Алваро Мората (73), 2:0 Ойхан Сансет (86)

21:45 часа Кипър – Норвегия 0:4
0:1 Александър Сьорлот (33), 0:2 Ерлинг Холанд (65), 0:3 Ерлинг Холанд (72), 0:4 Фредрик Аурснес (81)