Бронзовият медалист от Мондиал 2022 Хърватия отстъпи на Турция с 0:1 в Осиек и за първи път в историята загуби като домакин в квалификация за европейско първенство. Нападателят на Галатасарай Баръш Йълмаз (30) донесе победата на гостите в дебюта на новия им селекционер Винченцо Монтела. В самия край на мача съдията Антъни Тейлър свири дузпа за „ватрените“, но отмени решението си след намеса на ВАР системата.

Хърватия игра слабо, особено до почивката. "Ватрените" за първи път в историята си допуснаха загуба у дома в европейска квалификация, но остават с големи шансове за класиране на шампионата в Германия, догодина, защото имат 3 точки аванс пред Армения и мач по-малко.

Хърватите влязоха в мача в Осиек в ролята на фаворит, след като записаха три поредни победи и получиха само един гол в предишните си 4 квалификации. Турците също имаха 10 точки, но от 5 двубоя, а през септември не успяха да спечелят гостуването си на Армения.

Наставникът на домакините Златко Далич заложи на изцяло нова атака, която включваше Марио Пашалич, Петър Муса и Йосип Брекало. Андрей Крамарич и Иван Перишич отпаднаха от състава заради контузии, а Марко Ливая напусна лагера на тима със скандал и обяви, че се отказва от националния отбор.

За Турция в предни позиции действаше Баръш Йълмаз, а зад него Монтела заложи на Ирфан Кахведжи, Хакан Чалханоолу и Керем Актюроглу. Исмаил Юксек и Салих Йозджан бяха двойката вътрешни халфове.

Гостите започнаха много по-агресивно и още до 10-ата минута създадоха две чисти положения, но Доминик Ливакович спаси ударите на Йълмаз и Актюроглу. Хърватите не подходиха сериозно към предупредителните сигнали и през цялото първо полувреме позволяваха на съперниците си да ги преодоляват с дълги извеждащи подавания.

Ливакович още веднъж се намеси, за да отрази изстрел на останалия очи в очи с него Актюроглу, но в 30-ата минута и той се пропуска. Стражът на "ватрените" излезе неразчетено и беше прехвърлен от Баръш Йълмаз. За футболиста на Галатасарай това беше първи гол с екипа на националния тим.

Чак след попадението хърватите се активизираха, но Модрич, Борозович и Ковачич не съумяха да наложат надмощие в средата на терена. Първият точен удар на отбора на Далич дойде в 45-ата минута и беше дело на Муса, но по никакъв начин не затрудни Угурджан Чакър.

Натискът на Хърватия се засили в първите минути след почивката, но това доведе само до няколко разбърквания пред Чакър. Турците имаха все повече пространства и контрите им станаха още по-опасни. Актюроглу и Йълмаз пропиляха стопроцентови положения, а Златко Далич не искаше да губи повече време и смени наведнъж тримата си нападатели, като пусна вместо тях Ловро Майер, Бруно Петкович и Никола Влашич.

В 65-ата минута Борна Баришич подаде на Матео Ковачич, който стреля, но защитник на Турция изби топката малко пред голлинията. Малко по-късно Модрич изведе Бруно Петкович, който се засуети в наказателното поле и беше блокиран.

Модрич и компания затягаха обръча около наказателното поле на гостите. Чакър изпусна топката след центриране на хърватския капитан в 75-ата минута, но нямаше кой да накаже грешката му. В 79-ата минута Ловро Майер финтира Чакър и стреля от малък ъгъл, но отново бранител на Турция изчисти от голлинията, а и страничният съдия вдигна флага за засада.

Поредният шанс за домакините се откри пред младока Дион Бельо в 88-ата минута, но Угурджан Чакър изби в корнер. След неговото изпълнение защитник на Турция игра с глава и топката удари рамото на Хакан Чалханоолу. Антъни Тейлър се заблуди и даде дузпа, но след намесата на ВАР промени решението си и турците ликуваха.