Испания срази Шотландия с 2:0 на „Картуха“ в Севиля и спря победната серия от пет успеха на "гайдарите" в група „A“ на квалификациите за Евро 2024, отлагайки класирането им за надпреварата в Германия. Гостите се нуждаеха от точка, за да успеят да си осигурят участие на европейските финали в Германия, но „ла роха“ успя да отложи празненствата с победа пред собствена публика, осъществена чрез попаденията на Алваро Мората и Ойхан Сансет.

Шотландия допусна първата си загуба в квалификациите, но остава начело на групата с 15 точки, а Испания е втори с 12 пункта. Норвегия остава трети с 10 пункта.

Двубоят започна с мигновен натиск от страна на домакините. Още преди да изчете и втората минута от началото на срещата Феран Торес бе изведен на чиста позиция в наказателното поле на Шотландия, но ударът му премина покрай десния страничен стълб на вратата, пазена от Ангъс Гън.

Испания продължи да бъде по-активен и в следващите минути от срещата, но не стигна до чисто положение пред вратата на гостите.

Микел Мерино бе адресатът на подаване дълбоко в наказателното поле на Шотландия. Ударът на испанеца обаче премина покрай десния страничен стълб на вратата.

Андрю Робъртсън се опита да отиграе центриране в наказателното поле в 42-ата минута, но Унай Симон излезе и улови. Футболистът на Ливърпул обаче остана на лежи на тревата. Робъртсън получи тежък удар в дясната си ръка и бе принудително заменен от Стив Кларк в 44-ата минута, като на негово място се появи Нейтън Патерсън.

Испания продължи да доминира и в дебютните минути на второто полувреме. В 56-ата минута Алваро Мората засече центриране в наказателното поле на „гайдарите“, като се извиси над всички и стреля с глава, но над напречната греда.

Шотландия получи правото да изпълни пряк свободен удар малко пред флагчето за изпълнение на корнер. Скот Мактоминей стреля от изключително малък ъгъл и завъртя топката в горния десен ъгъл, за да отправи първия точен удар за гостите, с който да изпрати топката в мрежата. Голът обаче не бе зачетен след намесата на ВАР заради нарушение на Джак Хенри срещу Унай Симон в 60-ата минута.

Испания успя да излезе напред в резултата в 73-ата минута, когато Хесус Навас направи серия от финтове по дясното крило и центрира в наказателното поле, където Алваро Мората влетя от втора позиция и опъна мрежата, вкарвайки своя гол номер 34 за националния отбор на „ла роха“.

Хоселу бе изведен на чиста позиция и той премина през последния бранител на „гайдарите“. Нападателят на „ла роха“ пусна топката покрай Ангъс Гън, но бранител на гостите блокира изстреля пред голлинията в 83-ата минута.

В 86-ата минута Испания вкара и втори гол на Шотландия. Аарън Хики се подхлъзна пред наказателното си поле, а Хоселу дебнеше и отне. Нападателят центрира в наказателното поле, където Ойхан Сансет прати топката в мрежата.

В друг мач, който се изигра по същото време Норвегия се наложи над Кипър с 4:0, като Ерлинг Холанд вкара два гола, а по един добавиха Александър Сьорлот и Фредрик Аурснес.