Белгийката Елизе Мертенс, номер 3 в основната схема на турнира по тенис в Хонконг за жени, се класира за четвъртфинал след успех над руската квалификантка София Лансере с 6:3, 7:6 (5). 27-годишната Мертенс, която е на 41-о място в световната ранглиста при жените, остана най-високо поставената в турнира от веригата WTA 250.

Тя направи брейк в подаването на рускинята за първия и последния гейм на първия сет и го спечели с 6:3 за 34 минути. Във втория сет тя допусна пробив за 5:6, но ведната го върна и в тайбрека показа здрави нерви.

За място в последната четворка белгийката ще се изправи срещу Мартина Тревизан (Италия, номер 6). Тревизан, която е 42-а в света, в крайна сметка победи полякинята Магдалена Фреч в осминафинала в три сета: 6:3, 6:7 (4:7), 6:3 след 2 часа и 46 минути. Двете имаха един двубой тази година в Абу Даби и той беше спечелен от белгийката.

Канадката Лейна Фернандес взе своеобразен реванш от Мира Андреева и я обърна след сет изоставане, за да стигне до успех с 3:6, 6:1, 6:3. 21-годишната канадка падна преди 5 месеца от пет години по-малката Андреева в Мадрид на клей. В началото на мача Андреева направи впечатляващ пробив и дръпна с 3:1. Но през втората част Фернандес показа нова тактика – агресия и движение по целия корт. Тя взе 11 следващите 13 мача, а генерално Фернандес реализира точки в 17 от 27 излизания на мрежата, както и вкара 36 уинъра.

Следващата съперничка на Фернандес е друга тийнейджърка – 18-годишната Линда Фрухвиртова, която победи с 6:3, 7:5 Алина Корнеева. Рускинята е на 16 години и дойде от квалификациите, но стигна до топ 8 като потвърждение на спечелените титли при девойките на Ролан Гарос и на Аустрелиън Оупън.