София няма да домакинства тази година на турнир от категория АТР 250, след като от Българската тенис федерация признаха, че не са намерили навреме “адекватна зала”. Както е известно, датите на турнира - 4-11 ноември - е възможно да съвпаднат с евентуален балотаж на кметските избори и поради тази причина “Арена София” ще бъде ангажирана за преброяване на бюлетините.

Ето съобщението от Българска тенис федерация:

Българската федерация по тенис съобщава, че поради обстоятелства извън нейния контрол бе принудена да откаже домакинството на турнира АТР 250 Sofia Open, планиран за периода 4-11 ноември.

Вследствие на обявеното в Израел военно положение, Асоциацията на професионалните тенисисти (АТР) се обърна към БФТ с предложение София да замести Тел Авив като организатор на турнира. За краткото време федерацията успя да осигури нужните разрешения, но въпреки усилията намирането на адекватна зала за провеждането на събитие от световен мащаб се оказа невъзможно.

БФТ благодари на многобройните фигури от управлението на държавата, които се притекоха на помощ в организацията на домакинството. За съжаление датите на евентуалния балотаж в местните избори не позволиха „Арена София" отново да се превърне в дом за хилядите фенове на тениса.

Фактът, че АТР се обърна към България като първи избор за домакин на този престижен турнир, е положителен знак за доверието и вярата във възможностите на БФТ. Решението на АТР е ясно послание, че в следващите години България отново ще получи право чрез Sofia Open да бъде част от календара на мъжкия професионален тур.