Английската ФА е взела решение арката на стадион “Уембли” да не бъде осветявана в цветовете на израелското знаме преди приятелския мач с Австралия утре вечер. Преди началото на двубоя ще има минута мълчание в памет на жертвите и от израелска, и от палестинска страна на ескалиралия през изминалия уикенд конфликт между Израел и терористична организация Хамас. Играчите пък ще носят черни ленти отново в почит на жертвите. Представители на футболната асоциация са били категорични, че искат единствено да почетат тези, които са загубили живота си, но не и да взимат страна в конфликта.

“В петък вечер ще си спомним за невинните жертви на опустошителните събития в Израел и Палестина. Нашите мисли ще са с тях и техните семейства, и приятели, както и с представителите на двете общности в Англия и Австралия, които са засегнати от конфликта. Ние заставаме на страната на хуманността и против смъртта, насилието и страданието. Играчите на Англия и Австралия ще носят черни ленти по време на двубоя на “Уембли”, а преди началото му ще има минута мълчание. Дискусиите ни с нашите партньори доведоха до решение, че на стадиона ще бъдат допускани само знамена, екипи и символи на двата отбора,” се казва в официалното изявление от ФА.

Както е известно, в събота сутрин терористичната групировка Хамас изстреля над 2000 ракети за няколко часа по посока на Израел, след което техни войски преминаха границата и започнаха да избиват цивилни в населени места в близост до границата. По-късно Израел пък отговори с масирани атаки по Ивицата Газа.