Новак Джокович взе отношение по темата с топките в ATP Тура, която стана доста актуална през последните дни. Гастао Елиаш изиска Турът да поеме разходите по лечението на контузията, която според него е получил заради топките, с които е играл. Множество играчи, сред които Паула Бадоса, Тенис Сандгрен и Мариус Копил, подкрепиха португалеца, заявявайки, че за играчите не е здравословно непрестанно да играят с различни по тегло топки.

Новак Джокович също коментира темата в интервю за сръбския сайт Sportal. Световният №1 смята, че във всички ATP турнири трябва да се използва само един модел топки и призова ръководството на Тура да престане да избягва темата.

„Определено има връзка между честата смяна на топките и контузиите в областта на китките, лактите и раменете. Напълно подкрепям идеята да бъде избран един модел топки, с който да се играят всички ATP турнири. Осъзнавам, че при надпреварите от Големия шлем ситуацията е по-различна и ще е доста по-трудно подобна реформа да бъде приета там, тъй като всеки турнир води отделни преговори с различни производители. Това обаче се случва много често и в ATP“ – каза рекордьорът по титли от Големия шлем.

„Всеки турнир има право да договаря най-изгодните за себе си условия, но въпреки това смятам, че ATP трябва да избере една топка, с която да се играят всички турнири в Тура. Разбира се, този избор трябва да е съобразен с различните настилки. Понякога ни се налага да играем с три различни модела топки в три поредни седмици и това неизбежно оказва влияние на здравето на играчите. В този смисъл, напълно подкрепям играчите, които отправят критики към ATP и настояват те да намерят решение на проблема. Това наистина е необходимо“ – добави световният №1.

Сърбинът заяви, че е изумен от факта, че ръководството на Тура все още не е коментирало темата.

„Не видях ATP да са публикували някакво изявление по темата и за мен това е изумително. Когато няколко известни тенисисти публично те приканват да разговарят за определен проблем, трябва да им отговориш по някакъв начин и да проведете диалог. Не разбирам защо от Тура мълчат. Надявам се да осъзнаят, че това е грешка и че има нужда от по-директна комуникация между ръководството на ATP и играчите. Най-малкото можеха да кажат, че са чули оплакванията и са започнали да работят за намирането на решение. Мълчанието няма да промени нищо“.

Новак Джокович ще се завърне на корта на започващия на 30 октомври Мастърс турнир в Париж.

tenniskafe.com