Крилото на Сакраменто Кингс Александър Везенков бе удостоен с честта да започне в титулярната петица на тима си за двубоя срещу Лос Анджелис Лейкърс, който се проведе тази сутрин. Българският национал замени контузения Кийнгън Мъри сред стартиращите, но "кралете" не успяха да победят "езерняците" и мачът завърши при 101:109 в полза на Лейкърс в калифорнийското дерби в Анахайм.

Safe to say, Sasha Vezenkov has the green light to let that thing fly 🟢 pic.twitter.com/TLAOb9qrLx

— Sacramento Kings (@SacramentoKings) October 12, 2023

Малко не достигна на Везенков да завърши срещата с двуцифрен точков актив, като най-полезният играч в Евролигата постигна 7 точки, 3 борби и 1 асистенция за 22 минути, прекарани на терена в неофициалния си дебют като титуляр. Този път стрелбата на бившия играч на Олимпиакос не беше толкова успешна като в първия му мач и днес Везенков стреля 3/11 от игра, включително 1/4 от тройката. Българската баскетболна звезда обаче отново впечатли със страхотно си движение без топка и постоянно създаваше проблеми на защитата на съперника със своите пресечки.

Причината Везенков да попадне сред титулярите бе травма на Кийгън Мъри, който страда от проблем с пръст в ръката и треньорският щаб на Сакраменто е преценил да го остави да почива в тази предсезонна среща. В същото време мечтата на българина да се изправи срещу живата легенда ЛеБрон Джеймс ще трябва да почака още малко, защото Краля, заедно с Антъни Дейвис и Остин Рийвс, не взеха участие в срещата за Лейкърс.

Sasha Vezenkov is making an early impact offensively with his cutting and shooting. pic.twitter.com/8opQmgLOE8

— Brenden Nunes (@BrendenNunesNBA) October 12, 2023

Самият пробив до това да започне мача е от голямо значение за Везенков, тъй като това означава, че той постепенно печели доверието на своя старши треньор Майк Браун. Както е известно, 28-годишният състезател не се появи до средата на третата четвърт в първия мач на Сакраменто в подготовката срещу Торонто преди три дни, като пред него в ротацията бяха Трей Лайлс и ДжаВейл МакГий. Днес обаче Везенков бе избран да стартира пред останалите си конкуренти при липсата на Мъри, което е достатъчен показател за трудолюбието на Везенков в тренировъчния процес.

Компания на Везенков в петицата му правеха обичайните заподозрени - Ди'Аарън Фокс, Кевин Хъртър, Харисън Барнс и Домантас Сабонис. Българското крило постави добро начало на срещата и отбеляза първия си изстрел от тройката, като се задържа на паркета до средата на периода, когато бе заменен от Малик Монк. Следващата поява на Везенков бе при оставащи 6:04 минути от втората четвърт, когато той отново се съюзи с останалите титуляри на "кралете" и помогна на тима си да се озове напред в резултата на полувремето при 51:50.

Родният баскетболист започна второто полувреме на пейката и отново се появи на паркета в момент, в който неговият отбор губеше с двуцифрен пасив - при оставащи 3:21 от третата част, когато Лейкърс имаха аванс при 69:79. Във финалния период Везенков бе на терена с част от резервните състезатели на тима като ДжаВейл МакГий, Малик Монк, Трей Лайлс и Дейвиън Мичъл, като те не можаха да смъкнат изоставането си на старта на финалната част и Везенков излезе за последно в средата на четвъртината при 87:103 в полза на "езерняците".

Ди'Анджело Ръсел се превърна в най-резултатен за Лейкърс с 21 точки и 8 асистенции. Гейб Винсънт наниза 18 точки, а Ториън Принс, Руи Хачимура и Крисчън Ууд прибавиха по 13 точки всеки.

Ди'Аарън Фокс завърши с 18 точки и 5 асистенции за отбора на Сакраменто. Харисън Барнс се разписа с 15 точки, Домантас Сабонис завърши с 10 точки, 16 борби и 5 асистенции, а Крис Дуарте също реализира 10 точки, включвайки се от пейката.