Kвалификациите за Евро 2024 в Германия се завръщат с пълна сила и навлизат в решителната си фаза. Днес предстоят да се изиграят 8 срещи, като безспорно два са мачовете, които приковават вниманието и това са сблъсъците Испания - Шотландия и Хърватия - Турция.

В група “А” испанците посрещат категоричния лидер Шотландия, който има само победи дотук и вече с единия крак на еврофиналите. “Ла Фурия” е в отлично настроение след двете разгромни победи над Грузия (7:1) и Кипър (6:0) в последните две евроквалификации, но сега селекционерът Луис де ла Фуенте има проблеми със състава, като с контузии са Дани Олмо, Марко Асенсио, Педри, Йереми Пино и младата перла Ламин Ямал, като в отбора бяха повикани Ансу Фати и дебютанта от Гранада Браян Сарагоса. За шотландците, които при нова победа вече и математически ще си гарантират класирането, ще отсъства Киърън Тиърни. В другия мач от групата последният в класирането Кипър, който дотук няма спечелена точка, посреща Норвегия на Ерлинг Холанд, като скандинавците нямат алтернатива освен победата.

В група “D” предстои горещо балканско дерби между лидерите Хърватия и Турция. Бронзовите медалисти от Мондиала в Катар, водени от неостаряващия Лука Модрич, триумфираха с 2:0 като гости в предишния мач между двата тима и сега със сигурност ще искат да повторят успеха си, но ще трябва да се справят без контузените Иван Перишич и Лука Иванушец. Срещата пък ще е официален дебют за новия селекционер на турците Винченцо Монтела, който замени Щефан Кунц на поста. Италианецът няма да може да използва младата си звезда Арда Гюлер, който е контузен, както и бранителя Мерих Демирал, който е с наказание. В ранния мач за деня от 19:00 часа аутсайдерът Латвия посреща Армения, чийто тим трябва да търси задължителна победа, за да запази шансовете си.

#Croatia national football team arrives in Osijek! 🚍#Family #Vatreni❤️‍🔥 pic.twitter.com/CKlcP6jt1V

— HNS (@HNS_CFF) October 11, 2023

Група “F” предлага два мача, като изненадващият лидер Албания е домакин на втория Чехия в ключова среща за амбициите и на двата отбора за класиране. Отборът на Полша, който уволни селекционера си Фернандо Сантош след слабия старт на квалификациите и го замени с досегашния треньор на младежите Михал Пробиеж, пък със сигурност ще търси трите точки при гостуването на Фарьорските острови.

В група “I” северните ни съседи от Румъния, които са втори, са символични гости на Беларус, като заради войната в Украйна срещата ще се играе в унгарската столица Будапеща. В другия мач от групата аутсайдерът Андора е домакин на Косово. Логично срещата между Израел и лидера Швейцария беше отложена заради терористичните атаки на ислямисткото движение “Хамас” в еврейската държава и задълбочаващия се военен конфликт там.