Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада публикува резултатите от станалото традиционно ежегодно допитване до генералните мениджъри на отборите в лигата относно техните нагласи за предстоящия сезон 2023/24.

Анкетата, която съдържа 50 въпроса, се разпраща до мениджърите на всички 30 отбора в НБА, като те нямат право да гласуват на нито един от въпросите за собствения си франчайз или негови представители. Този сезон за пръв път през новия век в НБА ще играе и българин. Това е Александър Везенков, който облече екипа на Сакраменто Кингс. През миналия сезон националът спечели приза за "Най-полезен играч" в Евролигата и това явно не е останало незабелязано в лигата, тъй като един от респондентите в анкетата е посочил българина като най-вероятния победител в класацията за "Новобранец на годината".

Везенков е един от само четиримата играчи, получили гласове на този въпрос. Според генералните мениджъри центърът на Сан Антонио Спърс Виктор Уембаняма, който бе взет под номер 1 в драфта тази година, е най-очакваният победител в класацията. Французинът събира 50 процента от вота. На второ място с 27 процента от гласовете е гардът на Портланд Трейл Блейзърс Скуут Хендерсън, а трети с 20 процента е центърът на Оклахома Сити Тъндър Чет Холмгрен. Везенков получава 3 процента от вота, което се равнява на вота на един генерален мениджър.

Българинът попада и в още една класация - тази за "най-подценявана придобивка това лято". Тук генералните мениджъри са се спряли на 17 различни трансфера, като мнозинство от гласовете събира трансферът на Маркъс Смарт от Бостън Селтикс в Мемфис Гризлис - 17 процента.

Сериозно признание за тима на Сакраменто генералните мениджъри дават на треньорския щаб на "кралете". Според ръководителите на отборите старши треньорът на калифорнийци Майк Браун има най-добрите офанзивни схеми на игра, Жорди Фернандес е най-добрият помощник-треньор, а Сакраменто е един от трите най-приятни за гледане отбори.

Генералните мениджъри очакват за "Най-полезен играч" през предстоящия сезон да бъде избран центърът на Денвър Нъгетс Никола Йокич, Янис Адетокунбо от Милуоки Бъкс да бъде "Най-добър защитник", а Бостън Селтикс или Денвър Нъгетс да спечели титлата през предстоящия сезон.

Новият сезон в НБА започва на 24 октомври.