Шефът на съдиите в Англия Хауърд Уеб имаше тежко гостуване във втория епизод на предаването Match Officials: Mic'd Up, в което трябваше да дава обяснения за серията от грешки около незачетения гол на Луис Диас в дербито между Тотнъм и Арсенал, както и за непоказания червен картон на Матео Ковачич в сблъсъка между Арсенал и Манчестър Сити. Бившият рефер заяви, че вече се правят стъпки подобни грешки да не се допускат. За да стане това обаче, самите правила на ФИФА трябва да бъдат променени, защото следването на сега действащия протокол не е дало възможност на съдиите да коригират грешката си за гола на Диас, след като са я установили. Уеб добави, че до самия край на мача главният рефер Саймън Хуупър не е знаел, че решението за засадата е грешно.

„Предприехме необичайната стъпка да пуснем аудиото от тази ситуация малко след като тя се случи. Искахме да покажем на всички това, което много бързо ни стана ясно – че става дума за значителна човешка грешка и загуба на концентрация. Всички сме разочаровани, че системата ВАР не се намеси, за да поправи явна грешка, която видяхме на терена с отмяната на гола. Никой не е по-разочарован от самите рефери. Човешки грешки се случват във всички сфери на живота и се случиха и тук. Трябва да направим така, че ако имаме човешка грешка, да няма такива щети, които видяхме в този случай. Едно от нещата е необходимостта от това да се повторят онези комуникационни протоколи, които са истински важни за ВАР, за да се предотвратят подобни неща. Искаме главният рефер да съобщава много ясно на ВАР какво е било решението на терена и след това от ВАР да повторят това на рефера, за да получат потвърждение, че са разбрали правилно.

Когато прегледът на ВАР приключи, да не се съобщава просто „проверката приключи“, а както бе в този случай „проверката приключи, засадата е потвърдена“. Това ще даде още един сигнал на съдиите на терена, че се върви в грешна посока. Предприехме доста стъпки, за да гарантираме, че грешката, която видяхме в този важен мач, няма да се повтори.

Няколко пъти чух въпроса защо 30 секунди след това, когато във ВАР осъзнаха грешката, не се поискали мачът да бъде спрян. Всъщност те сами си зададоха този въпрос, след като осъзнаха какво се е случило. Мисля, че бяха минали около 20 секунди след подновяването на играта. В този момент те обмисляха дали могат да се намесят, за да спрат играта, но осъзнаха, че правилата, определени от FIFA и IFAB, не позволяват това. Очевидно е налице процес, който стои в правилника за използване на ВАР, който не ви позволява да се върнете назад при тези обстоятелства. Заради това те решиха да не се намесват.

Далия главният рефер е бил информиран за грешката? Не. Той не знаеше до края на мача. Мисля, че така е по-добре, ако искате да останете фокусирани и да не се влияете, когато взимате решения“, заяви Уеб.

По случая с Матео Ковачич шефът на съдиите коментира ситуацията така: „Първото влизане бе наистина лошо и съм сигурен, че ако Майкъл Оливър бе показал червен картон, много бързо от ВАР щяха да го информират, че проверката е приключила. Той обаче не го направи. В ситуацията за втори жълт картон ВАР не може да се намеси. Той имаше изключителен късмет, че остана на терена. Оливър ще осъзнае, че второто нарушение трябваше да бъде декорирано с жълт картон и това щеше да доведе до изгонването на Ковачич".