Мароко отрече обвиненията, че се опитва да убеди Ламин Ямал от Барселона да играе за тях и те уважават решението му да представлява Испания, заяви мароканската футболна федерация във вторник.

16-годишният талант, чийто баща е мароканец, е роден и израснал в Испания и се превърна в ключова част от нападателната линия на Барса този сезон, а вече дебютира и за националния отбор на Испания миналия месец.

Испанският вестник AS съобщи във вторник, че Мароко, който ще организира Световното първенство през 2030 г. заедно с Испания и Португалия, се опитва да убеди Ямал да смени предаността си. От футболната федерация на африканската страна обаче побързаха да отрекат това.

„Кралската мароканска федерация потвърждава, че това, което е посочено в тази статия, е невярно и не се основава на никакви доказателства, тъй като ние уважихме избора на играча Ламин Ямал, подобно на други играчи от марокански произход, които избраха други отбори“, заявиха от мароканската федерация.

Правилата на ФИФА казват, че играчите могат да сменят националния отбор, който да представляват, стига да са направили по-малко от три изяви за дадена страна преди да навършат 21 години и да не са играли за тази нация поне три години. Ямал трябва да изиграе още един мач за Испания, преди окончателно това правило да влезе в сила и той да бъде "вързан" за постоянно към "Ла Фурия". Играчът обаче е с контузия и отпадна от състава за предстоящите двубои с Шотландия и Норвегия от евроквалификациите.

Испанското крило стана най-младият голмайстор на Ла Лига на 16 години и 87 дни, когато отбеляза за Барселона срещу Гранада в неделя.

Ямал, който през август постави рекорда като най-младият дебютант на Барса в официален мач, стана най-младият национал на Испания и голмайстор на 16 години и 57 дни, когато дебютира като гост на Грузия в квалификация за Евро 2024 през септември.