Родните национали вече са 19-ти в ранкинга на FIVB

Възходът на мъжкия национален отбор по волейбол на България продължава, като страната ни вече е на 19-та позиция в световната ранглиста.

Това стана ясно след последния мач на нашите момчета, в който те надиграха Белгия с 3:2 гейма, в група С от олимпийската квалификация в Сиан (Китай). Така националите завършиха с актив от четири победи и три загуби в турнира. Ранкингът се актуализира постоянно, след всеки изигран двубой.

С успеха си над белгийците "лъвовете" спечелиха нови точки и с актив от 160 се изкачиха едно място нагоре. След победата над Мексико нашите бяха 22-ри в подреждането.

Общо от началото на олимпийската квалификация, съставът на България отбелязва страхотен напредък, като прогресира нагоре с цели 11 позиции. Преди турнира в Сиан бяхме 30-ти. За този възход голямо значение имат реализираните победи, особено тези над Нидерландия и Белгия.

Въпреки, че България съкруши мечтите на Белгия за класиране за Париж от турнира в Сиан, белгийците също прогресират нагоре с четири позиции и вече са на 17-то място в таблицата с 188 точки. Съставът на Турция бележи възход, като вече е на 15-а позиция с 210 точки.

Катар и Чехия отстъпват една позиция надолу, като вече са  20 и 21-ви.

Голям възход отбелязват волейболистите на Германия, които се изкачват нагоре с пет позиции и вече са 10-ти в световната ранглиста с 237 точки.

Припомняме, че след олимпийските квалификации, в които от всяка група квота взимат първите два тима, останалите отбори, които ще се класират за Олимпиадата в Париж 2024, ще дойдат по ранкинг след завършване на Лигата на нациите през 2024 година.