Двата отбора, които през миналия сезон водеха люта битка за първото място – Арсенал и Манчестър Сити, излизат един срещу друг на „Емиратс“ в голямото дерби от осмия кръг на Премиър лийг. „Топчиите“, които преди дни допуснаха от Ланс първата си загуба през сезона, са в ужасна серия от 12 поредни поражения в първенството срещу „гражданите“, но в самото начало на кампанията спечелиха след изпълнение на дузпи мача срещу Сити за „Къмюнити Шийлд“. Ще даде ли това увереност на тима на Микел Артета най-сетне да прекъсне споменатата негативна серия? Този и всички останали акценти около предстоящото дерби са водещата тема в дискусиите на журналистите на Sportal.bg Радослав Стойков и Васил Сумрачки и специалния им гост Стоян Георгиев от „Мач Телеграф“ в днешния епизод на „Контра“.

Букайо Сака, който се разписа в последните два домакински мача със Сити, е под въпрос, като същото важи и за Габриел Мартинели. Статистиката на Wyscout, която „Контра“ има удоволствието да използва, красноречиво показва влиянието на английския национал в атаката на Арсенал, която би била доста отслабена, ако той не успее да играе. Ерлинг Холанд пък направи няколко пропуска в последните мачове, но ще успее ли възвърне головата си форма с попадение в един от най-важните двубои на Сити?

Ливърпул ще се опита да надмогне огорчението от дербито с Тотнъм в тежко гостуване на Брайтън. Мърсисайдци, които вчера победиха без особен проблем Роял Юнион СЖ в мач от груповата фаза на Лига Европа, имат само един успех в последните седем мача с „чайките“, които преди седмица претърпяха тежко поражение с 1:6 от Астън Вила, а в Лига Европа стигнаха до 2:2 с Олимпик Марсилия в един доста изтощителен двубой. Ще се отрази ли умората на тима на Де Дзерби и ще успее ли Ливърпул да спечели на „Амекс“, където допусна две загуби през миналия сезон?

В Италия дербито, макар и само на книга, е между Ювентус и Торино. „Биковете“ нямат победа срещу градския си съперник от 2015 година, а последният им успех като гост в дербито датира от 1995 година. Юве обаче не е в най-добрата си форма и спечели само един от предишните си три мача, а в съчетание с контузията на Душан Влахович и проблемите на Федерико Киеза това дава известни шансове на Торо.

Барселона гостува на Гранада в Ла Лига. Домакините са в лошо състояние от началото на сезона, но пък нямат загуба в последните си три мача в първенството срещу каталунците, което е най-добрата им серия срещу този съперник изобщо. Барса ще е бе своя голмайстор Роберт Левандовски, но очакванията са за резултатна победа на каталунците, още повече че в мачовете на Гранада в първенството през този сезон падат средно по 4.3 гола.