Испанският футболен клуб Хетафе обяви, че стадионът му "Колизеум Алфонсо Перес" повече няма да носи това име. Причината е сексистки коментар, направен от местната легенда Алфонсо Перес.

Перес никога не е играл за Хетафе, но е може би най-известният футболист, раждал се в мадридското предградие. Неговата кариера преминава през Реал Мадрид и Барселона, а за националния отбор на Испания има 38 мача и 11 гола в периода 1992-2000 година.

Миналия уикенд 51-годишният бивш футболист даде интервю пред вестник Ел Мундо, в което каза, че жените, занимаващи се с футбол, не трябва да печелят толкова, колкото мъжете, тъй като не генерират същия медиен интерес и същите приходи за отборите си.

"Женският футбол се развива, но жените трябва да останат здраво стъпили на земята и да помнят, че няма как да се сравняват с мъжете футболисти", бяха думите на Перес пред Ел Мундо.

От общината в Хетафе, която е собственик на стадиона, на който играе местният футболен клуб, заявиха, че съоръжението трябва да бъде пример за предаване на позитивни спортни ценности като като равенство, солидарност и уважение. Занапред той ще се казва “Колизеум”.

По-късно самият Перес се извини.

Alfonso Pérez: "No tenemos nada en contra de las mujeres. Tengo una madre, una esposa y a mi hija que juega al fútbol, pero nunca llegará a compararse con los jugadores de fútbol". Hoy, el Getafe ha retirado su nombre del estadio por comentarios machistas. pic.twitter.com/qoXIYVkwo4

— Fonsi Loaiza (@FonsiLoaiza) October 4, 2023

В последния месец испанският футбол бе разтърсен от скандали, след като националният отбор за жени спечели световната титла. Причина за това стана действието на Луис Рубиалес, който реши да целуне по устата футболистката Дженифър Ермосо. Тя се оплака, че целувката не е била по взаимно съгласие и в крайна сметка Рубиалес бе принуден да подаде оставка като президент на Испанската футболна федерация.
БТА