Опитният вратар на Крумовград Янко Георгиев е първият страж, който застава пред камерата на Българската професионална футболна лига, за да говори за футбол. Той разкри кои са паметните му мачове, говори за старта на кариерата и какви подаръци са го подтикнали да стане вратар... Георгиев разкри, че има и специален начин, за да отгатне къде ще бъде изпълнена дузпа срещу него.

Янко, да започнем от моментите, които никога няма да забравиш във футбола... Кои са най-паметните ти мачове? 
- Не мога да определя точно един мач, който ми е останал добър спомен. Имам няколко такива – мачовете с Левски, наскоро мача с Лудогорец, който спечелихме. Преди години играх финал за Купата на България. Имам запомнящи се мачове и по време на престоя ми в Бургас. Не мога да отлича един.

Кои са качествата, които те правят един от най-добрите вратари? 
- Може би трудолюбието, което има в мен. Опитвам се да съм постоянен. Като цяло това бих отличил като силни за мен качества.

Любим момент във футболната кариера? 
- Един от любимите ми моменти е финалът за Купата на България през 2010 година. Тогава бяхме в Черноморец (Поморие). Никой не очакваше, че ще играем финал за Купата.

Какво ще правиш, когато приключиш футболната си кариера? 
- Вариантите са два – или с това, което съм се занимавал до момента и ще продължа треньорство, или това, което съм учил и завършил – национална сигурност. Нещо в сферата на Министерството на вътрешните работи.

Как младите футболисти да станат по-добри? 
- С труд, упорство, постоянство. Трябва да слушат това, което треньорите им казват, защото в момента младите футболисти си мислят, че когато направят един-два много добри мача и вече са станали много добри.

Кой е първият емоционален момент в твоята кариера? 
- Първият бе при дебюта ми в "А" група. Тогава играех в Черноморец (Бургас) и дебютирах срещу Ботев (Пловдив) на "Лазур".

Кога разбра, че искаш да превърнеш футбола в кариера? 
- От доста малък се занимавам с футбол. Винаги съм обичал тази игра и още от ранно детство реших, че ще стана футболист.

Как приемаш загубите и какъв съвет би дал на младите, ако загубят важен мач? 
- Не приемам много добре загубите, трудно се говори с мен. Опитвам се бързо да се отърся и на следващия ден да не мисля толкова много за тази загуба. На младите мога да кажа, че животът не свършва с един мач. Това е най-хубавото във футбола – следващата седмица имаш право на реванш. Трябва да се концентрираш върху следващия мач, да дадеш най-доброто от себе си и да излезеш от трудния момент, в който се намираш.

Какво би казал на децата, които ти подражават? 
- Да се отнасят с уважение и любов към нашата професия. Във футбола не можеш да си правиш каквото си поискаш. Трябва да си трудолюбив и да си отдаден на спорта.

Как приемаш критиката и коментарите в интернет? 
- Опитвам се да ги избягвам и да не чета. Ако попадна на тях бързо ги отмятам и продължавам.

Как се подготвяш ментално преди мачовете? 
- Гледам клипове на противниковите отбори и на футболистите, които ще бъдат срещу мен и си представям ситуациите, в които се справям добре срещу тях.

Кой е най-добрият съвет, който си получавал? 
- Да не обръщам внимание на хора, които никога не са заставали на вратата.

Кой е най-добрият играч, срещу когото си се изправял? 
- Срещу много съм се изправял. Имах възможността да хвана и силни футболисти от преди десетина години. Не мога да дам конкретно име.

Какво те мотивира, за да продължиш да играеш? 
- Мотивира ме любовта на децата, която виждам след мачовете. По-рано спомена за негативните коментари... Аз получавам и доста позитивни от малки фенове.

Защо избра да бъдеш вратар? 
- Започнах като полеви футболист. Имах по-голям братовчед от мен, който също тренираше футбол и вместо футболни обувки ми изпращаше вратарски ръкавици

Колко е лесно да смениш Черноморец с Нефтохимик? 
- По това време Бургас беше футболен град и всеки отбор си имаше фенска маса. Самите фенове не приемаха много добре тези рокади от единия отбор в другия, но се радвам, че феновете на двата отбора ме обичат.

Тежи ли лентата, бил си капитан на доста отбори? 
- Не бих казал. Свикнал съм да нося отговорност. Бих казал, че вратарският пост е един от най-отговорните във футбола и никога не ми е пречило да бъда капитан.

Кой е вратарят, на когото се възхищаваш? 
- Икер Касияс. Харесвам испанската и италианската школа, която е агресивна.

Правиш ли нещо специално, когато има дузпа срещу теб? 
- Имам си мои начини да се опитам да разбера къде ще бие нападателя при дузпа, но ще си ги запазя за мен, за да не им подсказвам.

Твърди се, че вратарите са малко луди. Така ли е? 
- Мисля, че това твърдение за мен не важи. Не съм такъв. Аз съм обран и уравновесен вратар.