Селекционерът на мъжкия национален отбор по баскетбол на Испания Серджо Скариоло се раздели с Виртус Болоня. Това обяви италианският тим, който реши да се сбогува със специалиста, въпреки че му оставаше още една година в договора.

Comunicazione esonero di Sergio Scariolo ⬇https://t.co/n92UuvZXm1

— Virtus Segafredo Bologna (@VirtusSegafredo) September 15, 2023

След като се върна в родината си от Торонто Раптърс 62-годишният наставник спечели на клуба класиране в Евролигата триумф в Еврокупата през сезон 2021/22. Въпреки това Виртус завърши на 14-а позиция с 14 победи и 20 загуби, завръщайки се без участие в плейофите след 15-годишно отсъствие от най-силния европейски турнир.

Причината за уволнението му е обвинение от ръководството на клуба, че той подкопава амбициите на отбора, признавайки публично, че тазгодишният състав не е толкова силен, колкото миналогодишния. С отсътствието на Семи Оджелайе и най-вече на Милош Теодосич твърденията на италианеца всъщност не изглеждат толкова безпочвени. 

Той твърди още, че от отбора са селектирали играчите и са ги оставили в ръцете му. Като освен другите звезди тимът няма да разчита и на Гейбриъл Лундберг, тъй като се правят опити да се терминира контактът му.

На негово място ще застане пък помощник-треньорът Андреа Диана.