ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Собственикът на Евретън Фархад Мошири официално продаде мажоритарния дял от акции на „карамелите“, които притежаваше на американската инвестиционна компания „777 Partners“.

Поглъщането на клуба от страна на американците слага официално край на бурния мандат на собственика Фархад Мошири, който застана начело на клуба през 2016 година.

200 лв. Начален Бонус Спорт от efbet!

Официалното съобщение, което Евертън публикува на официалния си сайт:

„777 Partners“ подписа споразумение с Фархад Мошири за придобиване на пълния му дял във футболен клуб Евертън, което представлява 94,1 процента от акциите на клуба.

Г-н Мошири, акционер от 2016 г. и мажоритарен акционер от 2018 г., каза: „Естеството на собствеността и финансирането на топ футболни клубове се промени неизмеримо, откакто за първи път инвестирах в Евертън преди повече от седем години. Дните на собственик/благодетел изглеждат недостижими за повечето и най-големите клубове сега обикновено са собственост на добре финансирани PE компании, специализирани спортни инвеститори или подкрепяни от държавата компании и фондове“.

„Бях отворен относно необходимостта от въвеждане на нови инвестиции и завършване на финансирането за нашия емблематичен нов стадион в „Bramley-Moore Dock“, на брега на река Мърси, който съм финансирал предимно до момента. Говорих с редица страни и разгледах някои силни потенциални възможности. Въпреки това, благодарение на моите дълги дискусии със „777“, аз вярвам, че те са най-добрите партньори, за да изведем нашия велик Клуб напред, с всички предимства на техния мултиклубов инвестиционен модел.

„В резултат на това споразумение имаме опитен и добре свързан инвеститор във футболни клубове, който ще помогне да се максимизират търговските възможности, и ние осигурихме пълното финансиране за нашия нов стадион, което ще бъде критичният елемент за бъдещия успех на Евертън Днес е важна следваща стъпка в успешното развитие на Евертън и очаквам с нетърпение да следя отблизо как нашият клуб става все по-силен“.

„Разбира се, нищо от това не би могло да бъде постигнато без упоритата работа на всички в клуба. От нашия екип на тренировъчното игрище, нашите търговски и помощни екипи до служителите, работещи в деня на мача, изразявам своята най-искрена благодарност. И за нашите фенове, последните няколко години бяха предизвикателни, но вие подкрепяхте клуба през всичко това и постоянно бяхте нашият дванадесети човек. Вие сте най-добрите фенове и заслужавате успех.”

„777 Partners“ създаде глобална мултиклубна платформа, осигуряваща достъп до стратегически пазари в най-популярния спорт в света. „777 Football Group“ обединява някои от най-историческите футболни клубове в света в структура, която създава значителни синергии чрез достъп до данни и анализи от световна класа, развитие на играчи и глобални търговски възможности. В момента 777 Football Group включва Дженоа в Италия, Васко да Гама в Бразилия, Херта Берлин в Германия, Стандарт Лиео в Белгия, Севиля в Испания и Мелбърн Виктори в Австралия.

Джош Уондър, основател и управляващ партньор на „777 Partners“, каза: „Наистина сме смирени от възможността да станем част от семейството на Евертън като пазители на Клуба и считаме за привилегия да можем да надграждаме върху неговото гордо наследство и ценности.“

„Нашата основна цел е да работим с фенове и заинтересовани страни, за да развием спортната и търговска инфраструктура за мъжките и женските отбори, която ще донесе резултати за бъдещите поколения привърженици на Евертън. Като част от това, ние се ангажираме да си партнираме с местната общност в дългосрочен план, като работим по важни проекти като развитието на „Bramley-Moore Dock“ като стадион от световна класа, което позволява на още хиляди фенове да посещават нашите домакински мачове и допринасят за икономическото и културно възстановяване на Мърсисайд.

Очаква се сделката да бъде приключена през четвъртото тримесечие на 2023 година и остава предмет на регулаторно одобрение, включително от Висшата лига, Футболната асоциация и Органа за финансово поведение.

От уважение към този процес „777 Partners“ няма да предоставят допълнителни коментари през този период на регулаторен преглед“.