Един от традиционните клубове в Англия - Евертън, вече е с нов мажоритарен собственик в лицето на 777 Partners. “Карамелите” обявиха за подписано споразумение, според което частният инвестиционен фонд купува всичките 94.1% акции на Фарад Мошири. Няма обаче информация за стойността на сделката.

Очаква се чисто технически самият процес на смяна на собствеността да бъде завършен до края на годината, като освен това той подлежи на одобрение от Висшата лига, Футболната асоциация и Комисията за финансов надзор.

Преговорите продължиха в рамките на няколко месеца.

Евертън има девет титли на Англия, но всички те са преди създаването на Премиър лийг, като последната е от сезон 1986/87 г. По брой шампионски трофеи в местния футбол клубът от “Гудисън Парк” отстъпва само на Манчестър Юнайтед (20), Ливърпул (19) и Арсенал (13).

Mr Farhad Moshiri has today issued the following correspondence to all Everton Shareholders.

— Everton (@Everton) September 15, 2023

777 Partners имаше предложение за частични инвестиции и закупване на само 25% от акциите на Евертън осрещу 150 милиона паунда през май, което бе отхвърлено.

777 Partners притежава акции още в седем клуба, сред които са Цървена звезда, Севиля, Херта и Дженоа.

Мошири купи 49.9% от акциите на Евертън през 2016-а, а през миналата година увеличи дела си до 94.1%. Въпреки милионите, които инвестира, отборът се представи слабо през последните два сезона и буквално в последния момент се спасяваше от изпадане.