Канада победи Швеция на финалите на Световната група на турнира за Купа "Дейвис", неофициално световно отборно първенство по тенис за мъже. Шампионите от 2022 година, които не можеха да разчитат на звездите Денис Шаповалов, Милош Раонич и Феликс Оже-Алиасим, поведоха в резултата след успех на Вашек Поспишил със 7:6 (2), 5:7, 6:2 срещу Лео Борг. След това Габриел Диало се наложи с 6:4, 6:3 срещу Елиас Имер и авансът на Канада стана 2:0 успеха. 

"Нещата определено вървят по правилния начин. Щастлив съм от представянето ми до момента. Винаги се опитвам да дам най-доброто на корта", коментира Диало, който заема 158-мо място в световната ранглиста.  

Канадците са начело в класирането в група "А" на турнира в Болоня и опитват да си осигурят второ участие на четвъртфиналите в последните три години. 

Австралия спечели срещу Франция с 2:1 успеха, след като Матю Ебдън и Макс Пърсел се наложиха в мача на двойки срещу Едуар Роже-Васлен и Никола Маю със 7:5, 6:3 в група "Б" в Манчестър. 

Преди това Адриан Манарино се наложи със 7:6 (4), 6:4 срещу Макс Пърсел, докато Алекс де Минор спечели със 7:6 (2), 6:3 срещу Уго Юмбер. 

В група "D" в Сплит Нидерландия нанесе първо поражение на САЩ. Ботик ван де Зандсхулп победи Томи Пол, номер 13 в световната ранглиста, със 7:6 (2), 6:2. След това Талон Грийкспор спечели срещу Франсис Тиафо с 6:3, 6:7 (7), 7:6 (3). Тиафо, който заема 11-та позиция в класацията на АТП, допусна второ поражение на сингъл през настоящата седмица. 

В група "С" на турнира Чехия се наложи срещу Република Корея във Валенсия.

Снимки: Gettyimages