Бившата номер 1 в световната ранглиста по тенис Симона Халеп обяви, че ще обжалва пред най-висшата инстанция в спорта решението на Агенцията за борбата с допинга към Международната федерация по тенис (ITIA) да я лиши от участие в турнири до октомври 2026 година заради две отделни нарушения на антидопинговите правила.

31-годишната бивша шампионка от "Уимбълдън" и от "Ролан Гарос" беше временно отстранена от тениса от октомври 2022 година, след като даде положителна проба за забраненото вещество "роксадустат" на Откритото първенство на САЩ през миналата година.

Халеп заяви, че "отказва да приеме решението на ITIA за четиригодишно наказание".

My fight continues. pic.twitter.com/kx5uzrLWCz

— Simona Halep (@Simona_Halep) September 12, 2023

"Приемам много сериозно правилата, които управляват нашия спорт и се гордея с факта, че никога не съм използвала съзнателно или умишлено забранена субстанция. Отказвам да приема решението им за четиригодишно наказание. Продължавам да тренирам и правя всичко по силите си, за да изчистя името си от тези неверни обвинения и да се върна на корта", каза Халеп в изявление за агенция "Ройтерс".

"Възнамерявам да обжалвам това решение пред Спортния арбитражен съд (КАС) и да използвам всички юридически средства за защита срещу въпросната компания за хранителни добавки", добави тя.

От ITIA уточниха, че са стигнала до заключението си въз основа на събирането и анализа на 51 кръвни проби, предоставени от Халеп. Нейната санкция ще бъде в сила до 6 октомври 2026 година.