Президентът на БФВолейбол Любо Ганев говори пред медиите веднага, след като се завърна от Варна в София и преди заминаването на женския ни национален отбор за олимпийската квалификация в Япония.

"Целта пред женския национален отбор сме я поставили много отдавна за тази квалификация - да отидат, да играят максимално освободено и да направят каквото могат. Там нямахме поставена цел да се класират на всяка цена, защото знаем, че групата е много трудна, с много силни отбори. Но пък нашият отбор показа, че може да играе заедно като колектив, една за друга. Просто искам да отидат там и да покажат какво могат без никакво притесниние, да отидат и да се забавляват. Да покажат наистина тази игра, която успяха да покажат и на Европейското и преди във VNL, защото само така този отбор играейки задружно може да постигне успехи и победи", заяви Любо Ганев.

"Внедряването на младите състезателки стана по принуда, не стана защото го искахме. Може би имаше само още една състезателка, която можеше да бъде включена към този отбор. С всички останали разговорите, които бяха водени и индикациите, които те даваха са, че някои се отказаха или поради други причини. Така че, това е отборът и бъдещето. Ще направим всичко възможно, аз лично съм поел ангажимент и пред себе си за следващата година, ако има някоя състезателка и има желание да бъде включена в отбора, да спазва всички условия и изисквания, които са в националния отбор, да се опитаме да привлечем. Нашата цел е най-добрите да са в състава, но също така тези, които искат да са в отбора, да помагат на отбора, като успеят и да се впишат в рамките на отбора."

"Нека да изчакаме да завърши и последното състезание за годината, а след това колегите и от УС и от Треньорската комисия ще направят достатъчни анализи, но моята оценка е положителна. Изборът на Мичели е правилен от гледна точка на създаването на правила в националния отбор, в изграждането на колектив. Виждате и мнението на самите състезателки е най-красноречиво. Говоря си с тях постоянно и самото желание, с което тренират и спазват треньорските указания показва, че не само Мичели, но и целия му треньорски щаб е на прав път. Само им пожелавам да продължават така и да ни радват с повече резултати. А дали ще остане, има си хора от Треньорската комисия ще направят съответните анализи, но аз лично съм доволен."

"Тези момичета, които виждата тук са 80-90% от ядрото на отбора, който ще се бори да се класира на Олимпиадата през 2028-а година в Лос Анджелис. Така че, трябва много работа, защото както казаха всички анализатори и коментатори, ние нямаме ръстови състезателки към момента. Имаме Ива Дудова и още интересни деца от по-малките, но докато извървят пътя до женския волейбол има много време. Сега нямаме състезателки високи по над 1,90 както бяха Елица Василева, Христина Вучкова и т.н. Но това може да компенсира само с отборна игра. За съжаление, физическите качества можеш да ги компенсираш само със задружна игра и то, както казвам, за да побеждат, трябва да играят абсолютно всички заедно. За разлика от мъжете, нямаме изявени състезателки, които само те да поемат отговорността във важните моменти, така че трябва да бъдат задружни. Искам да ги поздравя още веднъж, че успяват да покажат това нещо и наистина играят задружно. И благодарение на това са техните успехи", завърши президентът на БФВолейбол.

 
 

Снимки: Владимир Иванов