Футболната асоциация на Нидерландия (KNVB) плати откуп на хакери, за да предотврати публикуването на лични данни на свои спортисти, обявиха от централата.

Не е ясно колко пари са преведени на изнудвачите, но според телевизионния канал RTL, че става дума за над 1 милион евро. Все още не е ясно и кой стои зад атаката.

Според организацията, инцидентът е станал през април. Хакерите са получили достъп до стотици гигабайти файлове, включително паспортни данни, лични карти, домашни адреси, фишове за заплати и медицинска информация. В случай на отказ да платят откупа, нападателите са заплашили да направят всички данни публично достъпни.

"Това ни постави пред дилема без избор, който да ни устройва. Предотвратяването на изтичане на информация в крайна сметка надделя над принципа да не се поддаваме на изнудване", казаха от футболния съюз.

От организацията, са информирали всички засегнати и се надяват, че плащането на откупа ще попречи на това данните да станат публично достъпни, но не може да го гарантира напълно.