Християн Петров е част от младежкия тим на Александър Димитров, който стартира евроквалификациите с равенство 1:1 с Естония в Талин.

Днес от 19:00 часа "трикольорите" приемат Израел на стадион "Александър Шаламанов". Петров и съотборниците му са амбицирани да подарят победа на треньора си, който е рожденик днес.

Защитникът говори пред "Блиц" за родния си клуб Локомотив (Пд), както и за ЦСКА, където е неизменен титуляр през новия сезон.

Християне, ще се класираме ли на европейското първенство при младежите?

- Надяваме се, даваме всичко от себе си всеки мач. Трудна е групата, няма какво да се лъжем.

Какво не достигна при гостуването в Талин и срещата с Естония завърши 1:1?

- Започнахме много добре, отбелязахме ранен гол. След това леко се поотпуснахме, допуснахме грешка и те отбелязаха попадение от дузпа. Не ни достигна завършващия гол, защото имахме положения, но има и такива мачове.

За нас се разписа Георги Николов - едно от откритията в родния футбол, също като теб. Той и в тренировките ли често вкарва, трудно ли е да го опазваш?

- Да, трудно е. Той е доста голямо момче (б.р. - визира мощната му физика). Първият кръг играхме един срещу друг, беше ми наистина трудно, да, показва добри качества и на тренировките. Аз съм на 21 години, искам да надграждам.

Част си от мъжкия ни национален отбор, но сега си при младежите. Как се нагласяш и как те приеха тук?

- Няма проблем, след като така са преценили - да сляза от първия отбор и да помогна на момчетата. Все пак това е за България, давам всичко от себе си в тренировките и мачовете.

Очакванията ти за домакинството на Израел?

- Ще бъде тежък мач. Израел е доста подготвен и добър отбор. Надяваме се, че ще ги изненадаме, все пак сме домакин, ще покажем най-доброто и трябва да победим. Германия е фаворит в групата, но ние искаме да станем изненадата.

Кога най-после България ще бъде отново на голям форум - както младежите, така и мъжете?

- Надявам се възможно най-скоро. Футболистите даваме всичко от себе си. Трудно е наистина, особено сега, когато не сме в добро състояние откъм резултати. Цяла България говори за нас, че играем слабо, че не сме подготвени, това ни влияе, въпреки че сме професионалисти.

Много са критиките след всяка загуба, трудно ли ти е да се справяш с това?

- Вече сме свикнали. На 21 съм, от няколко години съм в мъжкия футбол, опитвам се да се справям. В началото беше тежко - още си дете, а чуваш как те критикуват, това влияе.

Критиката пречупва ли те психически или те мотивира още повече да се доказваш?

- Мотивира ме много, защото само като чуеш някое негативно мнение, искаш да покажеш на него и на цяла България, че абсолютно не е прав. Няма какво да казвам, единствено, че ще давам всичко от себе си винаги, когато е възможно.

Какво е да работиш с Александър Димитров, който е модерен и иновативен треньор?

- Изключителна чест е. Аз бях с него и в предишния цикъл с по-големия набор. Сега пак работим заедно, чест е за мен. Той е млад и добър треньор.

Как са нещата в клуба ти ЦСКА, където имаше треньорска смяна - Саша Илич беше заменен с Нестор Ел Маестро? 

- Добре са нещата, новият треньор има добри идеи. Опитваме се да показваме най-доброто. Не започнахме много добре сезона и се опитваме да изплуваме от дупката, в която бяхме.

Докъде ще стигне ЦСКА този сезон?

- Да се надяваме възможно най-високо. Винаги са високи целите в ЦСКА - титла и Купа на България.

Чувстваш ли се вече утвърден в титулярния състав?

- Конкуренцията на моята позиция е доста голяма, всички са много добри футболисти. Няма как да си утвърден титуляр, трябва винаги да показвам максимума - на тренировка и в мачовете.

Какво не ви достигна миналия сезон, когато отново Лудогорец стана шампион?

- Случилото се повлия и за началото на новия сезон. Много малко не ни достигна - една дузпа, както и мачовете, които са уж сигурни, а не успяхме да ги вземем. Една точка беше разликата, така че съвсем малко не ни достигна.

Левски и Лудогорец ли са най-големите ви дразнители?

- Да, това са най-големите мачове. Зарядът е голям. Първото ми участие в дербито беше точно последния кръг, когато спечелихме с 2:0. Чувстваш се зареден. Титуляри бяхме аз, Станислав Шопов и Иван Турицов. Аз като юноша на ЦСКА винаги съм мечтал да играя в тези мачове пред толкова много фенове.

Колко годишен започна в ЦСКА? 

- От Пловдив съм, юноша съм на Локомотив (Пд). Дойдох в школата на ЦСКА, когато бях на 16 години, Добри Митов ми беше треньор. Играх в Елитната юношеска група до 17 години, бях преотстъпван в Литекс. Следя представянето на родния ми клуб Локомотив (Пд). Надявам се да побеждават, за момента вървят много добре. Изкарах там 6 години. Имам приятели и там. И в Левски също. Няма значение, че играят във вечния враг, все пак сме българи и трябва да си помагаме. С част от тях съм заедно в националния отбор. Все пак виждате какво е положението в момента, не сме толкова много българите в клубовете, за да се мразим или да не се харесваме. Опитваме се да сме сплотени.

Темата с чужденците е широко дискутирана, с какво са по-добри от вас? 

- Не им отстъпваме по нищо, но това е политика, не мога да ви кажа защо. Аз като българин давам 100%.

Спомена за приятели от Левски, но ако пристигне оферта от тях, ще я откажеш може би?

- Да, със сигурност, няма как.

Имал ли си варианти да бъдеш в други отбори?

- Преди да дойда в школата на ЦСКА имах оферти от цяла България - от Левски, Лудогорец... Да, отказах на Левски и реших да премина в ЦСКА.

Какво искаш да постигнеш във футбола?

- Възможно най-много. Искам да се утвърдя в ЦСКА и в националния отбор, както и да пробия в топ 5 първенствата на Европа.