Новак Джокович, който в неделя спечели 24-тата си титла от турнирите от Големия шлем, ще доминира в мъжкия тенис още години наред. Това мнение изрази трикратният шампион в турнирите от Шлема Анди Мъри.

С триумфа си на Откритото първенство на САЩ 36-годишният Джокович изравни австралийката Маргарет Корт по най-голям брой титли на сингъл, като и двамата имат по 24. Никой играч в историята на тениса не е печелил 25 турнира.

Според Мъри трофеите несъмнено ще продължат да се трупат във витрината на Джокович, тъй като младите тенисисти все още не могат да стигнат нивото му.

"Всичко зависи в момента от младите момчета и това колко сериозен отпор ще дадат на Новак. Но не ми изглежда възможно това да се случи скоро", каза Мъри пред ББС.

"Той доказа, че е най-добрият играч в света и както казах вече, всичко зависи от младите играчи да се развият и да успеят да го задминат", добави още двукратният олимпийски шампион.

36-годишният Джокович каза след победата си в Ню Йорк, че няма планове да се отказва от тениса. въпреки че вече има с две титли повече от големия си съперник Рафаел Надал и с четири повече от Роджър Федерер, който сложи край на кариерата си през миналата година.

"Новак притежава изключително спортно дълголетие, несравнимо с никой друг тенисист. Той играе на най-високо ниво толкова много време", обясни Мъри.

Според шотландеца това, че Джокович не спечели на "Уимбълдън", където бе победен на финала в пет сета от Карлос Алкарас, е подвело много хора.

"След "Уимбълдън" много хора заявиха, че е дошъл моментът за смяна караула. Но според мен това не е така. Той е на невероятно ниво физически, има огромна мотивация и е изключително постоянен. Алкарас е брилянтен играч и ще става и по-добър, но да достигнеш нивото на Джокович е много трудно", заяви още Мъри.