Тенис легендата Аранча Санчес Викарио е в тежко финансово състояние и живее със заеми от приятели. Това призна бившата №1 света и носителка на 14 титли от "Големия шлем".

Причината: срещу испанката и екссъпруга й Хосеп Сантакана започва дело за милиони по обвинение в измамно прехвърляне на активи.

Прокуратурата в родината ѝ иска 4-годишна присъда и за двамата, както и глоба в размер на малко над 8.5 млн. евро. Те са избегнали плащане на дълг към Националната банка на Люксембург чрез план, включващ 4 финансови операции. Първоначално парите на банката са вложени в покриването на глоба за данъчни измами. След това обаче двойката изпразнила сметките си и продала всички свои недвижими имоти, избягвайки плащането.

През 2009 г. Върховният съд отреди Санчес Викарио да плати санкция в размер на 5.2 млн. евро. Тогава тенисистка бе подкрепена от Банка Сабадел, която получи парите си обратно чрез споразумение за гаранция с Националната банка на Люксембург. Плащанията към последната обаче така и не са били извършени и дългът е вече над 7.5 млн. евро.

В резултат 50% от постъпленията на тенисистката отиват в Националната банка на Люксембург. Тя е върнала почти 2 млн. евро, но положението в дома ѝ е тежко.

"Ще плащам цял живот. Печелех на корта с цената на хиляди пробягани километри, часове на тежки тренировки, жертви, лишения и много труд. Никой не ми е подарил нищо. Моето си е мое. Децата ми ме мотивират да си го върна. Сега ги отглеждам със заеми от приятели...", разкри Санчес Викарио, която има син Лео и дъщеря Аранча - съответно на 12 и 14 години.

"Не е справедливо. Изкарах доста, а нямам с какво да живея. Това е тежък удар, който не съм очаквала. Грешката е моя, както съм казвала и преди. Влюбих се, доверих се и бях изиграна.", коментира 51-годишната бивша тенисистка.

btvsport.bg