Головата машина на Локомотив Пловдив Джовани Бариани започна сезона в efbet Лига по отличен начин, с което оглави престижна класация в световен мащаб.

Бразилецът е футболистът с най-висок сбор от голове и асистенции в целия свят, що се отнася до елитните дивизии във всяка държава. Той има 6 гола и 5 асистенции в 8 мача, или иначе казано е участвал в 11 попадения.

В същата тази класация на трето място е голямата звезда на саудитския Ал Насър Кристиано Роналдо. Португалският нападател е участвал в 10 попадения (6 гола и 4 асистенции) в 4 двубоя. В списъка попадат и още няколко футболисти от българското първенство.

На 61-во място е нападателят на Черно море Атанас Илиев с участие в 6 попадения за 7 мача. Доскорошният му съотборник Матеус Машадо е със същия брой двубои и попадения, в които е пряко замесен.

Хеттрикът на Георги Николов за Хебър срещу Локомотив Пловдив му отрежда 135-о място, тъй като има общо 4 гола и 1 асистенция в 5 двубоя. Бърнард Текпетей от Лудогорец е 146-и (3 гола и 2 асистенции).

152-рото място е за халфа на ЦСКА Тобиас Хайнц. Норвежецът е отбелязал 3 попадения и е подал за още 2 в 7 срещи. Крилото на ЦСКА 1948 Педриньо и десният флангови нападател на Локо Пловдив Бабакар Дион са със същия актив. Бразилецът е играл 6 мача, а белгиецът - 7.

В топ 250 място намират още Вини Трибуле от Берое със своите 4 гола в 6 мача, както и Джавад Ел Джемили от Левски със същите показатели.

Важно е да се отбележи, че българското първенство започна по-рано от доста други, както и, че има разлика в класите между отделните шампионати и те на практика са несравними, особено що се отнася за топ 5 лигите в Европа. Разбира се, сезонът във всички държави все още е в начален етап и тази класация може и вероятно ще изглежда по съвсем различен начин в края  на сезон 2023-2024.

Данни: Transfermarkt