Отборът на Исландия постигна шеметна победа срещу тима на Босна и Херцеговина с 1:0 срещу тима на Босна и Херцеговина в мач от група “J” на квалификациите за Евро 2024 в Германия.

Това бе едва втора победа за исландците, но до края на квалификациите играчите на Аге Харейде имат мачове срещи преките конкуренти за второто място, където понастоящем е тимът на Словакия.

Двата отбора представиха постна продукция през първото полувреме, като в минутите преди почивката няколко отигравания на бошняците събудиха позаспалите привърженици на стадион “Лаугардалсвьолур”. Те обаче не доведоха до промяна в резултата, като един-единствен удар се озова в рамките на вратата, след който единайсеторките се оттеглиха за 15-минутна почивка.

През втората част нещата не се промениха особено, като този път първата опасност дойде малко по-рано в средата на полувремето, когато 19-годишният нападател на датския ФК Копенхаген - Ори Оскарсон, бе изведен в отлична стрелкова позиция, но не съумя да преодолее босненския страж Ибрахим Шехич.

Това отвори играта на двата отбора и малко преди края на редовното време футболистите на терена създадоха три много сериозни опасности. Първо Коласинак от Босна и Херцеговина центрира към резервата Наманя Билбия, на който му остана съвсем малко да вкара, но топката не пожела да влезе във вратата на Исландия. Веднага след това домакините направиха мълниеносна контраатака, която завърши с попадение, но бе отменено заради очавадна засада. След това пък неостаряващия Един Джеко също имаше шанс, но не се разписа.

Така се стигна до инфарктните заключителни минути, когато резервата Торстейрнсон се озова на страхотна стрелкова позиция, но Ибрахим Шехич показа фамозен рефлекс и изби от головата линия. Това обаче не се случи при ответната атака, когато бошняците се пропукаха в отбрана Алфред Финбогасон засече безпощадно топка в наказателното поле, за да се разпише, запазвайки шансовете на своите за участие на европейските футболни финали в Германия догодина.

FT Iceland 1 Bosnia-Herzegovina 0 #ISLBIH #EURO2024 pic.twitter.com/LNKNUh6O8s

— Football24/7 (@foet247europa) September 11, 2023